188 deelnemers bij grand-prix DBC/Moira-Domtoren

foto: Henk van Lingen

In het jeugdschaak zijn de grand-prixtoernooien behoorlijk uit hun jasje gegroeid, met per toernooi soms wel honderden deelnemers, afkomstig uit het hele land. Daarom zoeken clubs samenwerking. Zo ook DBC en Moira-Domtoren, die zondag 21 april de tweede “Utrechtse” editie dit seizoen organiseerden op de speellocatie van DBC in De Bilt. Zie de SGS-website voor alle uitslagen en door toernooileider Henk van Lingen gemaakte foto’s. Prijswinnaars van Moira-Domtoren waren:
– groep 5: Max K. (brons)
– groep 6: Tobias (goud)
– groep 7: Merijn van D (zilver)
– groep 9: David (zilver)
– groep 10: Dominic (zilver)
– groep 12: Max V. (goud)
– groep 12: Bernard (zilver)
– groep 12: Samarth (brons)
– groep 13: Falko (zilver)
– groep 17: Thomas (zilver)
– groep 18: Purvik (brons)
– groep 19: Oscar (zilver)
– groep 23: William (goud)

1e KNSB-team Moira-Domtoren kampioen!

Wordt Nederland te klein voor de Utrechtse schaakkampioenen? Feit is dat het slotetentje plaatsvond in “Europa”.

Een bekende uitspraak van schaakmeester Yochanan Afek is “[als je gewonnen staat in een partij] don’t celebrate … [, maar haal gewoon het punt binnen]”, om de simpele reden dat je dan minder geconcentreerd gaat schaken en de kans veel groter is dat je blundert. Een feestje vieren kan altijd nog. Iets soortgelijks geldt voor het noemen van het woord “kampioenschap”. In een ver verleden hebben we ons hier wel eens aan bezondigd, en prompt ging het toch nog mis. Precies om deze reden hebben we dit seizoen niet hoog van de Domtoren geblazen. Daar was ook weinig aanleiding voor, na de vroege nederlaag tegen BSG en vlak voor de winterstop een gelijkspel tegen Magnus Leidsche Rijn. Lange tijd stond het tweede team van Moira-Domtoren (ingedeeld in dezelfde poule) boven ons en zelfs bovenaan.

Het originele wedstrijdformulier van de kampioenswedstrijd is te koop voor heel veel geld. Dit artefact hangt binnenkort waarschijnlijk in een Utrechts museum. Werk je in een museum, neem dan even contact met ons op.

Maar de teams in klasse 4E waren zeer aan elkaar gewaagd. Waar één misstap kampioensdromen al in de kiem kan smoren, bleef de concurrentie dit seizoen maar puntjes morsen. Ter illustratie: van de 36 wedstrijden eindigden er 10 in een gelijkspel! In de tweede seizoenshelft kon het eerste daarom uitlopen. Na een cruciale winst tegen Paul Keres 4 kregen we langzamerhand zicht op de eindzege. Hoewel deze nog niet vaststond: in de slotronde moesten we minstens 3½ bordpunt scoren om concurrent Magnus in alle scenario’s voor te blijven. Met die missie gingen we aan de slag tegen Zuid-Oost United. Na afloop bleek dat we ons zelfs een offday hadden kunnen veroorloven (Magnus bleef op 4-4 steken tegen Almere 2), maar met zes remises en twee overwinningen werd het een mooie 5-3. Het kampioenschap is binnen en Moira-Domtoren 1 promoveert naar de derde klasse!

Het tweede verloor zijn laatste wedstrijd tegen Paul Keres 4, maar heeft het met 8 matchpunten uitstekend gedaan als debutant in de 4e klasse. Volgend seizoen hebben wij speelgerechtigde teams voor KNSB-klasse 3 t/m 6, een mooiere verdeling kun je niet verzinnen.

Een volle speelzaal met de wedstrijden MDT 2 - PK 4 (voorgrond) en MDT 1 - Zuidoost United

Eindelijk speelden onze twee hoogste KNSB-teams tegelijk een thuiswedstrijd in de 4e klasse

zicht op 4 borden uit de slotronde en nog meer spelers die ook zitten te denken

Moira-Domtoren 1 in de beginfase van de kampioenswedstrijd.

Albertus, Edwin en anderen aan het bord tijdens de laatste KNSB-ronde in april 2024

Links Albertus, die won met een gedurfd offer in de opening. Naast hem vice-clubkampioen Edwin.

Jorn kijkt achter het bord opzij in de camera

Jorn (rechts) viel dit seizoen veelvuldig met succes in verschillende teams in. Naast hem teamleider Bart-Jan.

6 borden van de KNSB-wedstrijd MDT-2 – Paul Keres 4 tijdens het middenspel.

Het bord van PK-voorzitter Eddy Faverey baadt in het zonlicht. Rechts Lode, die een prima debuut maakte in KNSB-2.

Doe mee met de interne competitie van Moira-Domtoren!

Doe mee met de interne competitie van Moira-Domtoren! Voor de volgende ronde op vrijdag 3 mei kun je je inschrijven via het formulier. (Bekijk hier de voorlopige deelnemerslijst). Aanmelden via het formulier kan tot 19:30. Daarna kun je je nog aanmelden in de zaal, tot uiterlijk 19:45. De indeling is om 19:45, de competitie start om 20:00. Nieuwe deelnemers zijn van harte welkom, je kunt vrijblijvend enkele ronden meespelen voor je besluit of je lid wilt worden. Desgewenst kun je in plaats van aan de interne competitie meedoen met recreatief schaken.
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Moira-Domtoren? Schrijf je dan in voor onze mailinglijst door een berichtje te sturen naar wedstr@moira-domtoren.nl

Schaakpubquiz: Good times met Dimitri

Vrijdag 12 april verzamelden de schakers bij Moira-Domtoren zich tegen achten in de grote zaal voor een heuse schaakpubquiz onder leiding van grootmeester Dimitri Reinderman. Deze speciale avond was een cadeautje van de KNSB, nadat Moira-Domtoren als winnaar uit de bus was gekomen bij een promotieactie voor nieuwe KNSB-magazine SCHAKEN NL. Met fraaie teamnamen zoals Loes & De Pionnen, Uit de Zeeuwse klei, Drie paarden vooruit, Mat in vier, De echte jeugd en de eeuwige jeugd en Rokeren is tempoverlies gingen zij de strijd aan. Allereerst bogen de teams zich over een A4’tje met afbeeldingen van prominente schakers, die o.a. gekoppeld moesten worden aan een muziekaanwijzing. Viel niet altijd mee, maar leerzaam was het wel. Nee, Winter in America is niet van (nou je ván: gecoverd door) Piet Veerman en laten we onthouden dat het niet Good times is (dat is immers van Chic) en ook niet Good life (Inner City), maar Blurred lines. De uitvoerende artiest ben ik alwéer vergeten (onterecht, want wie kent nu niet zijn hit met het thema uit Beethovens 5e symfonie?), maar starring Pharell Williams zal een volgende keer ook wel een bonushalfje opleveren. De schattingsvraag net voor de pauze werd gewonnen door Team Marijke/OZU en Prutsers. Als beloning kregen zij een zoomix. Tijdens de pauze was er gelegenheid een gesigneerd exemplaar te kopen van het vorig jaar verschenen Schaakpuzzelboek dat Dimitri Reinderman schreef.

In de tweede helft promptte de Moira-Domtoren-GM-vraag een lichte golf van trots door de zaal. Uiteindelijk hebben deze schakers hun titel zelf veroverd, maar hé, welke club in Nederland doet ons dat nou na? Onderhoudend waren ook de vraag over het einde van het grote schaakspel op het Euweplein in Amsterdam en die over een zekere GM die in weerwil van zijn persoonlijke score met zijn teams een bijna niet meer te kloppen recordaantal achtereenvolgende nederlagen in de meesterklasse leed.

Het winnende team was Back from Menorca en hoe, want Kees Verweij, Bart-Jan Andriessen en Rien Veerman hadden een crézy hoge score (74½ punten). Op een ruim afstandje (59 punten) werd DTU tweede, wat grotendeels was te danken aan de input van Bram van Reemst, fenomenaal kenner van schaakregels (dat wisten we al), maar ook van schaakvaria en daarbij ook nog eens een snelle puzzelaar. De top 5 werd gecompleteerd door Prutsers (55 punten), Uit de Zeeuwse klei (51 punten) en Team Marijke (50 punten).

Het was een bijzondere, leerzame en heel gezellige avond. Dank aan Dimitri Reinderman, de KNSB en alle deelnemers!!!

Lees verder