Derde houdt zelfbenoemde favoriet staande

Ben Johnson aan de startblokken

Net als Oud Zuylen, maakte ook Ben Johnson een goede start (foto: Tony Duffy/Allsport)

Het plan van het ‘nieuwe derde’ om meteen na de fusie te promoveren kwam nog niet helemaal uit de verf. Zo had het te last van warmdraaiproblemen in ‘kOudewater’ en pech in De Meern, en dus puntverlies.
Dan deed Oud Zuylen 3 het een stuk beter. Het won met maar liefst 7–1 van de Damrakkers en de stadsgenoten benoemden zich gelijk maar tot favoriet voor de titel.

Maakten ze dat waar in de onderlinge wedstrijd tussen de gelijknummerige teams?
Judith van Amerongen en Jan Ackerman wel. De partij van Judith tegen Bram beloofde spannend te worden, want beide spelers (vooral ikzelf, eerlijk gezegd) hadden er in hun onderlinge partijen een handje van om gewonnen stellingen weg te geven. Nu leek Judith met een overmoedig offer de eigen glazen in te gooien, maar het offer bleek moeilijk te weerleggen, daar was in elk geval sterker spel voor nodig dan ik deze avond liet zien. Ook Gerrit Jan had het moeilijk tegen Jan Ackerman, hij stond met wit nogal krap en kwam in ademnood.

Aan de hogere borden ging het zonder uitzondering beter voor Moira-Domtoren/LNA. Zo pakte Hans Koren een vol punt tegen Harry Thorig. Pascal rokeerde lang en overrompelde tegenstander Leo Keizer in twintig zetten met zijn f- en g-pion.

Jos moest net als Bram tegen een dubbellid, Rijk van Oostenbrugge. Die werd afgelopen jaar jeugdkampioen bij Moira-Domtoren maar speelt ook bij Oud Zuylen. Jos was oppermachtig in het centrum en bestookte met beide lopers de zwarte koningsstelling, of wat daar nog van over was. Rijk hield de verdediging nog lang over, maar om in leven te blijven moest hij wel materiaal geven en Jos maakte daar in het eindspel bekwaam gebruik van.

Ernest won ook in het eindspel, hij stond al geruime tijd een kwaliteit voor.
Jan Bettman speelde een spectaculaire partij. Hij opende uitdagend als een nar, zo liet hij de witte dame toe op g6 – of misschien moeten we zeggen dat hij de dame naar dat veld lokte. Tegenstander Alwin van Ee ging op de uitdaging in en stormde naar voren met de g- en h-pion. Erg gevaarlijk bleek dat allemaal niet toen Jan doodleuk lang rocheerde.
Toen Jan met een paardoffer dreigde om de witte dame (nog steeds op g6) te vangen, plaatste Alwin een sterk tegenoffer. Hierna bezochten de spelers alle hoeken van het bord. Soms leek wit wit, die inmiddels twee pionnen voor stond, af te kunnen wikkelen naar een gewonnen eindspel, maar uiteindelijk nam zwart midden op het bord de witte koning gevangen.

Zie voor een uitgebreidere analyse van deze partij de website van Oud Zuylen.

Bram van Reemst

Moira-Domtoren 3 (LNA) Oud Zuylen 3 5½ – 2½
1. Jan Bettman Alwin van Ee 1 – 0
2. Ernest de Vroome Anton van der Kolk 1 – 0
3. Paula Vennix Harm Verbeek ½ – ½
4. Jos Kloppenborg Rijk van Oostenbrugge 1 – 0
5. Hans Koren Harry Thorig 1 – 0
6. Pascal Boittin Leo Keijzer 1 – 0
7. Bram van Reemst Judith van Amerongen 0 – 1
8. Gerrit Jan Bakker Jan Ackerman 0 – 1