Team Nieuw Amelisweerd nu onder de hoede van Moira-Domtoren

Foto Landhuis Nieuw Amelisweerd

Landhuis Nieuw Amelisweerd (voorzijde) (foto: Peter van der Wielen, Kastelen in Utrecht)

Jaren geleden woonde in het landhuis Nieuw Amelisweerd, in het gelijknamige landgoed, een groep mensen die graag met elkaar schaakten. Toen ze uitzwermden over woningen elders in de stad, bleven ze contact houden en vormden ze een vriendenschaakclub, waar in de loop van de tijd ook nieuwe mensen bij kwamen. De club had geen interne competitie maar speelde wel met een team in de SGS-competitie. Er zijn in onze regio nog een paar van zulke clubs, zoals de Damrakkers en SOPSWEPS (Samen Op Pad Spelen Wij Een Potje Schaak).
Voor de teamwedstrijden vond Nieuw Amelisweerd in de jaren negentig onderdak bij Moira-Domtoren. Eerst in het Badhuis, waar het team meestal in het zaaltje achter de bar speelde; later verhuisden ze mee naar het Rode Kruisgebouw. Het team speelde vanouds in de eerste klasse, waar het regelmatig de strijd aanbond met ons eerste team. Later, toen de teams van Moira-Domtoren allemaal een trapje hoger waren gekomen, was Nieuw Amelisweerd een geduchte concurrent voor Moira-Domtoren 2.

Dubbelleden

Een paar mensen speelden voor Nieuw Amelisweerd en daarnaast intern bij ons of een andere Utrechtse club. Bij ons waren dat Thom Custers en de onlangs overleden Koen Noordewier. Anderen zitten soms na een wedstrijd lekker lang in de grote zaal te vluggeren tegen wie het maar waagt het tegen hem op te nemen. Ook sommige andere leden waren welbekend uit het Utrechtse schaakleven, zoals Pascal Boittin die (onder de noemer Hot Spirit) de maandelijkse schaakavonden in het Lombokse buurthuis Spirit organiseert.

Enkele vaste krachten kwamen de afgelopen paar jaar tot de conclusie dat ze geen tijd meer voor het schaken konden vrijmaken. Begin dit seizoen bleek dat er nog maar acht spelers over waren. Dat zou betekenen dat er naast de vaste spelers geen enkele invaller zou zijn – en op die manier kun je niet als volwaardig team meedoen aan de competitie.

Oplossing

Nieuw Amelisweerd en (het bestuur van) Moira-Domtoren hebben daarom in goed overleg besloten dat de eerstgenoemde club wordt opgenomen in de grote zustervereniging. De spelers van Nieuw Amelisweerd zijn lid geworden van onze club en vormen nu het 3e achttal van Moira-Domtoren. De competitieleider van de SGS is zo vriendelijk geweest de letter ‘LNA’ (voor Landhuis Nieuw Amelisweerd) achter de aanduiding van dit team te zetten, ter herkenning en als eerbetoon aan het verleden.

Het oude Moira-Domtoren 3 is als gevolg hiervan omgedoopt tot Moira-Domtoren 4 terwijl het oude vierde team voortaan als vijfde door het leven gaat – dat team is trouwens tegelijkertijd gepromoveerd naar de tweede klasse. (Er was een plaats over en Moira-Domtoren 5 was gezien de prestaties vorig jaar het eerste team dat in aanmerking kwam.)

Moira-Domtoren heeft dit seizoen maar liefst drie teams in de tweede klasse SGS, maar team 3/LNA zal hard zijn best doen om zich weer naar de eerste klasse op te werken.

Lees binnenkort ook het verslag van de eerste wedstrijd.