Daan Schönberger winnaar 3e Open Rapidkampioenschap

MDT-5.14-03-14(3)De 3e editie van het Open Rapidkampioenschap van Utrecht is gewonnen door Daan Schönberger. Hij bleef met een score van 10,5 uit 15 Elmer van Veenendaal en Tjerk Hacquebord een half punt voor. Klik hier voor de eindstand.

Aan het begin van de laatste speelavond ging het trio Elmer van Veenendaal, Antonio Carretero en Jaap van der Tuuk aan kop. Op de voet gevolgd door twee trio’s die respectievelijk 0,5 en 1 punt achterstonden. Aangezien Jaap afwezig was, leek zich een wedloop tussen Elmer en Antonio af te tekenen. Elmer kwam alleen niet verder dan remise tegen Seth van der Vegt en Antonio verloor zelfs van Johnny de Kraker. In de tweede partij van de avonden liepen Elmer en Antonio zelfs nog meer schade op. De achtervolgers liepen dus heel snel in op de kop.

Zo kon het dat voor de laatste ronde reuzendoder Daan Schönberger met een half punt voorsprong verrassend de leiding had genomen. Daan had nog wel een spannende ontmoeting met zijn trainer Ger Hageman voor de boeg. Bij puntverlies waren er nog veel spelers die op de eerste plek aanspraak konden maken. Daan versloeg echter zijn leermeester na een effectieve koningsaanval en pakte heel het veld in. Een bijzonder knappe prestatie van Daan die als 30e geplaatst was en in de voetsporen treed van iconen Robert Beekman en Albertus ten Hertog.

Elmer herstelde zich na een stroef begin van de laatste avond. Samen met Tjerk Hacquebord, die met 7,5 uit 8 bijzonder sterk eindigde, legde hij beslag op de overige geldprijzen.

Prijzen in natura ontbraken uiteraard niet. De ratingprijzen gingen naar Mitchel Wallace (onder 1800) en Bertus van Zwam onder 1500). De jeugdprijs ging naar Maarten Mellegers. Beste speler die alle 15 partijen speelde was Albertus ten Hertog.

Met 71 verschillende deelnemers en gemiddeld zo’n 17 partijen per ronde kwam er alweer een einde aan de 3e (en meest drukbezochte) editie van het Open Rapidkampioenschap van Utrecht. In het najaar van 2014 start editie 4.