Drietal wint 14e rapidtoernooi Moira-Domtoren

DSCF0602

De (meeste) prijswinnaars op een rijtje (foto’s in dit verslag: Bram van Reemst)

De 14e editie van het Rapidtoernooi van Moira-Domtoren is gewonnen door een driemanschap: Bram van den Berg, Mark van der Werf en Hugo ten Hertog eindigden alle drie op 5,5 punt. Het prijzengeld werd gedeeld, maar op grond van weerstandspunten werd Bram uitgeroepen tot de officiële winnaar. Zie ook de eindstanden in pdf-formaat.

 

Het toernooi was met 85 deelnemers goedbezocht. Bijzonder was dat alle deelnemers stipt om 10 uur waren ingeschreven, zodat we voor het eerst in de historie op tijd konden beginnen, om niet gehinderd door logistieke complicaties slechts onderbroken door de lunchpauze in een prettig tempo door te stomen naar de finale. Groep 2 paste in zijn geheel in de zaal die bekend staat onder naam “C3”. De tafels waren geplaatst in een soort vierkant (nou ja, rechthoek dus), waardoor de zaal opeens een stuk ruimer leek. Door de intuïtieve nummering bleef het gebruikelijk gezoek naar de juiste tafel achterwege. Groep 1 speelde zoals gebruikelijk in de zaal met de tuindeuren (“C2”), maar had nog wat capaciteit over. Daarom werden de vier topborden van groep 3 in dezelfde zaal gespeeld (de rest van groep 3 vond onderdak in de altijd gezellige grote zaal). Welhaast symbolisch voor de moderne geschiedenis van Moira-Domtoren, want daar kun je je immers ontwikkelen van beginnend schaker tot topper.

Jan Prins en Bruno Carlier verzonken in diep gepeins. Een border verder neemt Hugo ten Hertog het op tegen John Cornelisse, onder toeziend oog van Albertus.

Jan Prins en Bruno Carlier verzonken in diep gepeins. Een bord verder neemt Hugo ten Hertog het op tegen John Cornelisse, onder toeziend oog van Albertus.

Het toernooi kende een spannend verloop: Mark van der Werf kwam al snel op een punt achterstand, maar maakte daarna geen fouten meer en kon in de laatste ronde aankloppen door Hugo ten Hertog te verslaan, de kampioen uit 2012. Omdat ook Bram zijn laatste ronde won, eindigden drie spelers op 5,5 punt. Bruno Carlier, die vorig jaar op het laatste moment moest afzeggen wegens een door zware tuinarbeid veroorzaakte blessure, was gelukkig weer van de partij, maar kon geen potten breken. Hij eindigde ditmaal op slechts 4 punten. De ratingprijs in groep 1 ging naar Jan Prins. Hij won een gesigneerd exemplaar van “Wij presenteren het paard”.

De topspelers in groep 2 gaven elkaar geen duimbreed toe.

De topspelers in groep 2 gaven elkaar geen duimbreed toe.

Ook in groep 2 – met 36 deelnemers de grootste groep – bleef het lang spannend. Tot in de laatste ronde maakte een vijftal spelers met allen een rating van tegen de 1900 kans op de titel. Uiteindelijk bleek Rode Loper Majnu Michaud de sterkste, terwijl zijn clubgenoot Timo Können de tweede prijs deelde met de Amersfoorter Marcel Flohr. Moira-Domtorenspeler Judith van Amerongen legde beslag op de ratingprijs (beste prestatie < 1700).

DSCF0579

De aanstormende jeugd helpt een handje bij de analyse van een schaakpotje tussendoor tussen Marc Prins en Tony Schoen.

Groep 3 was een ditmaal prooi voor de aanstormende jeugd. Rijk van Oostenbrugge – kersvers jeugdkampioen van Moira-Domtoren deelde de 1e prijs met Jasper Rijken. De derde prijs werd gedeeld door Joël van der Werf, Daniël Gielen en een verrassend goed uit de hoek komende Wouter Kokje. Sommige partijen waren van een hoog niveau, zoals die tussen Jasper Rijken en Joël van der Werf. Joël kwam op grote materiële achterstand, maar maakte alles in een keer goed met een diepdoordachte combinatie, en nam uiteindelijk genoegen met remise door zetherhaling in een stelling waarin hij misschien nog wel goede kansen had.

Dank aan alle deelnemers voor de massale deelname en de sportieve strijd, en natuurlijk de vele vrijwilligers die hebben bijgedragen aan een bijzonder geslaagd toernooi, waaronder vooral niet te vergeten het cateringteam! De 15e editie van 2014 mag je alvast in je agenda schrijven: deze zal plaatsvinden op 28 juni.

Fotoverslag rapidtoernooi 2013