Hugo ten Hertog wint 15e rapidtoernooi van Moira-Domtoren

Acht prijswinnaars op binnenplaats clubgebouw

Een aantal prijswinnaars van het rapidtoernooi op de lommerrijke binnenplaats van ons clubgebouw (foto: Bram van Reemst)

De 15e editie van het rapidtoernooi van Moira-Domtoren is gewonnen door Hugo ten Hertog! Mark van der Werf werd ongedeeld tweede. Bruno Carlier ging voortvarend van start, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een gedeelde 3e plaats. In groep 2 werd de winst gedeeld door Mitchel Wallace en Moira-Domtoren-voorzitter Kees Pafort. In groep 3 ging de winst naar Joël van der Werf.

Alle uitslagen en eindstanden in PDF-formaat

De 15e editie van het rapidtoernooi telde 64 deelnemers, het voor schakers perfecte getal. Wat kun je als 80-jarige (schaakvereniging) nog meer wensen? Wel kwam de aanmelding voor het toernooi nogal traag op gang. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met het WK voetbal. Zo zullen veel deelnemers even hebben willen wachten met aanmelden tot duidelijk werd dat Nederland de 8e finale niet direct ná het toernooi zou spelen. Last-minute aanmelden is echter ook een algemene tendens. Om meer mensen vroegtijdiger over de streep te trekken en daarmee eerder een leuke deelnemerslijst te kunnen publiceren, gaan we misschien proberen iets aan deze trend te doen in de vorm van vroegboekkorting of mogelijk een VIP-arrangement verloten onder vroege aanmelders. Maar dat is een zorg voor 2015.

Grote zaal Rode Kruisgebouw met pauzerende spelers

Even tijd voor ontspanning of analyseren in de grote zaal (foto: Gonnie Oosterbaan)

Sinds 2000

Het rapidtoernooi begon in 2000 als opvolger van het zogenaamde Domtoernooi. Dat was een vierkampentoernooi met 1 ronde op vrijdag en 2 ronden op zaterdag. Door de opkomst van weekendtoernooien met flink prijzengeld was de (bovendien kwetsbare) formule van dit vierkampentoernooi achterhaald. Toen het geplande toernooi in 2000 ook nog samen bleek te vallen met het OKU, zagen de organisatoren nieuwe stijl hun kans schoon en was de eerste editie van het rapidtoernooi een feit. Met als hoofdprijs 500 gulden, dankzij verzekeraar “Axent” – destijds reeds sponsor van het vierkampentoernooi in september – die graag wilde bijplussen in een tijd waarin het geld niet op kon. In de loop der jaren werd de formule enigszins aangepast: zo werden de deelnemers verdeeld over verschillende groepen en werd het tempo teruggebracht van 25 minuten naar de meer gebruikelijke 20 minuten. Verder moest het prijzengeld helaas ietsje worden afgeroomd door het wegvallen van de sponsor. Het indelingsprogramma (dat graag mocht vastlopen) werd vervangen door een meer gebruikersvriendelijke versie.

overzichtsfoto van groep 1gedurende ronde 3

Groep 1 in ronde 3. Uiterst links oud-winnaar Xander Wemmers (foto: Bram van Reemst)

Het eerste rapidtoernooi werd gewonnen door Yochanan Afek. Later volgden o.a. Bruno Carlier (onlangs nog in het nieuws in het KNSB-schaakmagazine, want hij vierde dit jaar zijn 40-jarige jubileum in de KNSB-competitie – en scoorde in 2013-2014 maar liefst 6½ uit 9!), Xander Wemmers, Richard Vedder, Elmer van Veenendaal, Hugo ten Hertog en Mark van der Werf. Veel oud-winnaars waren opnieuw van de partij om een gooi te doen naar een nieuwe titel!

Groep 1

Foto partij Bruno Carlier - Mark v.d. Werf

In de 4e ronde speelden oud-toernooiwinnaars Bruno Carlier en Mark van der Werf tegen elkaar. De leesbril kon wel even af… (foto: Tjerk Hacquebord)

In groep 1 ging Bruno voortvarend van start. In de derde ronde versloeg hij Hugo ten Hertog, die het toernooi in 2012 voor het eerst op zijn naam schreef. “Het was echt de meester tegen de amateur”, verzuchtte Hugo na de vrij kansloze nederlaag, even vergetend dat hij zelf een FM-titel heeft. Na een consoliderende remise tegen Mark van der Werf had Bruno in de 5e ronde een beetje pech: een pluspion in een dame-eindspel bleek niet genoeg voor de winst. Mark van der Werf nam de koppositie over, maar genoot hier maar kort van, want in de 6e ronde verloor hij van Hugo. In de slotronde kwam Hugo al snel goed te staan tegen Yme Jan Jellema, terwijl Bruno juist ten onder ging, na een mislukte opening tegen Wesley Vermeulen. Daarmee werd Hugo opnieuw kampioen, Mark ongedeeld tweede en moest Bruno de derde plaats delen met Wesley.

Groep 2

Kees Pafort (turend) en Mitchel Wallace met enveloppe

Kees Pafort (voorzitter van Moira-Domtoren) en Mitchel Wallace deelden de eerste prijs in groep 2. Wat stond er eigenlijk op die envelop? (foto: Bram van Reemst)

In groep 2 lag de strijd lange tijd helemaal open. In de slotronde sloeg Mitchel Wallace toe met een overwinning op David Knight, die als enige nog uitzicht had op 6 punten. Nu eindigde David op een gedeelde 3e plaats, samen met jeugdtalent Jasper Rijken, Rode Loper Majnu Michaud en Moira-Domtorenspeler Gavin Wallace.

Mitchel deelde zijn overwinning met Kees Pafort. Een geweldige prestatie van de voorzitter van Moira-Domtoren, die alleen in Majnu Michaud zijn meerdere moest erkennen. Het motto van zijn partijenreeks was kwaliteit: een kwaliteitje meer, en soms een kwaliteitje minder, maar dan wel met een handjevol pionnen als compensatie.

Groep 3

beeld van twee partijen in groep 3

In groep 3 deden ook jeugd- (en thuis)schakers mee (foto: Loes van Gool)

In groep 3 bond nieuw talent de strijd aan met ervaring en enthousiaste thuisschakers. Jeugdschaker Joël van der Werf won overtuigend. Onder de gedeelde nummers twee waren maar liefst twee schakers van Doorn-Driebergen: Nilufer Karayılan en veteraan Jan Hellevoort.

Aan het eind van het toernooi is een woord van dank op zijn plaats… allereerst aan alle deelnemers, die zoals altijd sfeer brachten en zorgden voor een sportieve strijd. Maar ook aan alle vrijwilligers die meehielpen bij o.a. de zaalopbouw, het verzamelen van de uitslagen. En uiteraard aan de barcommissie, die koffie, fris en bier professioneel serveerde en garant stond voor overheerlijke broodjes!

Volgend jaar vindt het toernooi plaats op 27 juni 2015. Schrijf deze datum alvast in je agenda.

Fotoserie – ruim 30 foto’s van het toernooi, blader met de knoppen Volgende/Vorige rechtsboven de titels van de foto’s.

Toernooileiding en verslag: Tjerk Hacquebord (fotoverslag Bram van Reemst en anderen)