Promotieteams in rechterrijtje

SGS-Promotieklassse_eindstand_20162017De afgelopen twee jaar was Moira-Domtoren grootleverancier van teams in de SGS Promotieklasse: zowel het eerste als het tweede team acteerde in deze hoogste klasse van de regionale bond, die bij promotie uitzicht biedt op KNSB-schaak op de zaterdag. Waar vorig jaar het 1e tot in de laatste ronde kans maakte op de kampioenstitel en het tweede zich in een spectaculair slotduel wist te handhaven, lagen de kaarten bij het ingaan van de gezamenlijke slotronde iets anders. Het tweede was niet meer van degradatie te redden, het eerste kon als alles tegenzat ook kopje-onder gaan!

Het was dan ook geen makkelijk seizoen. Niet op het persoonlijk vlak, toen begin januari onze trouwe teamgenoot Philip Verlinde overleed. Schaaktechnisch zat het niet mee. Dat begon al met het startduel, toen het eerste hard onderuit ging tegen het tweede. Bij cruciale duels tegen DBC, Paul Keres en Ons Genoegen hadden we het nakijken. Het tweede maakte een goede start, maar moest daarna vaak waardevolle basisspelers missen en verloor beslissende vierpuntenduels tegen de teams aan de onderkant van de ranglijst.

SGS20170421-1

Zo, (bijna) iedereen zit, de wedstrijd kan beginnen. (foto: Tom Rose)

Voor de slotronde was een goed strategisch plan nodig. Na topoverleg tussen de teamleiders werd besloten de twee lege plekken in het eerste te vullen met spelers uit het tweede team. Het compleet maken van het tweede had nog heel wat voeten in de aarde, want door ziekte, vakantie (nooit eerder waren teamspelers van Moira-Domtoren tijdens één duel verspreid over zo veel continenten) en zelfs werkverplichtingen kon dat nog maar beroep doen op twee van de acht basisspelers!

Afijn, Wouter – zelf op weg naar Canada – toverde een all star team uit de hoge hoed, dat de routiniers van Paul Keres 4 nog bijna op een gelijk spel hield: remises van Roland Bijvank, Kees Pafort en Ton Braams, winst van Jos Kloppenborg en Paul van Leeuwenkamp, en verlies van Jorn van Beek, Dies de Dreu en tot slot – als allerlaatste – ook Bas van Delft nadat deze lang weerwerk had geboden in een toreneindspel met een pion minder.

De slotwedstrijd van het eerste tegen fusievereniging Oud Zuylen Utrecht verliep regelmatig. Na remises van Tom Rose, Kees Verweij en Oele Dijkhuis bracht Tjerk Hacquebord het team op voorsprong door clubgenoot Wout van Goor te verslaan. De stand werd nog even gelijk door een knappe overwinning van Ed van Eeden op onze eerstebordspeler Joris Kokje, maar Bart-Jan Andriessen en Erik Janse beslisten het duel in ons voordeel. Albertus ten Hertog sleepte na een heftige partij met wisselende kansen het laatste punt van het seizoen 2016-2017 binnen.

Zodoende eindigden onze teams in de Promotieklasse in het rechterrijtje: het tweede als hekkensluiter, het eerste bovenaan. Het tweede mag nu de 1e klasse A of B onveilig gaan maken en krijgt daar heel misschien gezelschap van het derde team, want dat maakt nog kans op promotie. Het eerste team maakt zich op voor wat misschien wel het laatste seizoen wordt van de Promotieklasse in huidige vorm, want de KNSB heeft vergevorderde plannen om de zaterdagcompetitie los te koppelen van de regionale competitie, waardoor de promotieregeling komt te vervallen.

Behalve van Moira-Domtoren 2 nemen we afscheid van het sympathieke HSG 2 (nummer 9), kampioen En Passant 2 (met “slechts” 12 matchpunten, wat wel aantoont hoezeer de teams dit seizoen aan elkaar gewaagd waren!) en het eveneens gepromoveerde Paul Keres 4 (dankzij de overwinning op ons tweede en ten koste van Ons Genoegen, dat in de slotwedstrijd IM Tea Lanchava moest missen). Van de bovenkant krijgen we gezelschap van Hoogland (terug van weggeweest na een jaartje KNSB), uit de 1e klassen promoveren Rivierenland, Soest en (met enig voorbehoud) stadgenoot De Rode Loper.

Dank aan alle spelers van de teams voor hun trouwe inzet, de chauffeurs bij uitwedstrijden, uiteraard al onze tegenstanders voor de sportieve strijd, wedstrijdleiders, de SGS-organisatoren van de competitie, gastvereniging Paul Keres voor het organiseren van de slotavond, de operators van liveborden tijdens die slotavond, onze fans, makers van reportages op onze Facebookpagina, leden van de koffie-interventieteams bij thuis- en uitwedstrijden, barmedewerkers en -vrijwilligers m/v, leveranciers van koffie, thee, fris, (speciaal)bier, koekjes, chips en nootjes, verwarmingsaan- en-uitzetters, weervoorspellers en Buienradar, veroorzakers van het broeikaseffect die voorkwamen dat we te maken kregen met door vrieskou niet-startende auto’s of onderkoelde speelzalen, DGT voor de prima functionerende klokken en iedereen die ik nog vergeten ben.

Tjerk Hacquebord