‘Gebakken lever’: een schaakrecept

Kasteel.31.3.17.3

De strijd is begonnen

Op vrijdag 31 maart behaalde MDT-5 een grote overwinning op Het Kasteel 1. Onze opponenten uit IJs­­sel­­stein zijn als je op ratingpunten afgaat evenwichtiger en zo ook ster­ker, maar we heb­ben intus­sen geleerd dat je je actuele schaakkracht op het bord moet tonen. En dat hebben de man­nen duidelijk gedaan. Onze topscorer Tim serveerde daarbij een goed voorbereid recept…..

Onze topborden waren 'top'

Onze topborden waren ‘top’

Voor negenen had Tim zijn vijfde scalp veroverd in evenzovele teamwedstrijden. Hij serveerde zijn tegenstander een kort voordien doorgenomen recept met de heuse naam ‘gebakken lever’. Met zijn schaakleermeester PieterJan had hij dit in de voorafgaande dagen op het bord gehad. Ik heb het eens nagespeeld en het is echt geen gebakken lucht. Het heeft dus zin om te blijven oefenen: PieterJan ver­telt dat drie van zijn leerlingen op 31 maart wonnen met iets wat hij onlangs met hen had behan­deld. Ik ga ook maar weer eens op schaakles, denk ik … zie hieronder. Maarten Metz zat deze keer aan het derde bord en haalde een keurige remise. Joop bracht ons team om kwart voor tien op twee pun­ten voorsprong. Hij kreeg een Engelse opening op het bord, waarbij zijn tegenstan­der met wit een gering voordeel had. Joop mobiliseerde zijn pionnen op de koningsvleugel. Omdat wit de dames af­ruilde konden Joop’s zwarte pionnen in het centrum oprukken. Wit zag de druk toenemen en voelde zich genoodzaakt een paard te ruilen tegen twee zwarte pionnen. Joop kon daarna rustig de winst binnenhalen. Ik stond zelf inmiddels al op stevig verlies, want op de derde zet maakte ik een blunder, waardoor mijn koning over het bord werd gejaagd om een veilig heenkomen te zoeken, wat je dan natuurlijk nooit vindt. Ik verloor dus… en ik was blij met de teamwinst. Want die kwam. De volgende vier partijen werden alle gewonnen. Eerst door Ton. Zijn tegenstander heeft eigenlijk geen kans ge­had, maar werd vanaf het begin positioneel overspeeld. Hij had een hopeloos (en hulpeloos) paard op d8, een open koningsstelling en bij elke afruil verzwakte zijn positie nog meer. In 27 zetten was kort na tienen de buit binnen. Ronny speelde voor het eerst dit seizoen mee. Door werk in het bui­ten­land kan hij bijna nooit, maar zodra er een gaatje is neemt hij plaats achter een schaakbord van ons team. Hij kwam met zijn tegenstander redelijk gelijk uit de opening. Toen het centrum ge­fix­eerd was, startte hij een koningsaanval. Zijn oprukkende g-pion brak de koningsstelling open. Met de toren daarachter op g8 en de dame op de diagonaal a7-g1 en een paard op h3 won hij gedecideerd. Ricardo boek­te stukwinst tegen een enkele pion, maar moest stevig rekenen tot de dames afgeruild werden. Daar­na kon hij de winst binnenhalen. Ten slotte won PieterJan tegen elf uur. Zijn tegenstan­der, die de hoogste rating van de Kasteelheren had,  ging vanaf zet 2 in de aanval, maar PieterJan ont­dekte dat er stukken ongedekt bleven. Dat werd speculeren op een misstap en op zet 15 was het zo­ver: hij kon een dubbele aanval met de dame op de koning en een ongedekte loper doen. Daarna moest hij nog lang op zijn hoede blijven, en nauwgezet spelen en afruilen. De tegenstander ging ‘tot het gaatje’ ook toen zijn verlies al duidelijk was. 

Kasteel.31.3.17.1

Ronny bedenkt zijn koningsaanval

We behaalden een stevige overwinning en staan momenteel zelfs op de derde plek in onze SGS-groep 2B. We hebben nog twee teamwedstrijden tegen sterke tegenstanders. De koploper (En Passant 3) is zo onder de indruk van ons team(zij moesten alleen aan ons een punt afstaan!) dat zij verwachten dat wij tegen Kijk Uit 1 winnen, zodat zij zonder spelen kampioen worden. Nou ja: we gaan lekker onbe­vangen spelen in Oudewater en we zien wel!

Moira-Domtoren 5 Het Kasteel 1 6½-1½
Ronny van der Heijden (1790) S.H.V. Vlietstra (1665) 1-0
Ton Braams (1767) Ben van Baren (1614) 1–0
Maarten Metz (1489) H. Grundeler (1571) ½-½
PieterJan Mellegers (1542) Fahrid Benali (1703) 1–0
Joop Veld (…) Fereydoun Ibrahimy (1566) 1–0
Tim Schuttevaer (1474) Hans van Vlodrop (…) 1–0
Rijn de Jonge (1477) Jos Bakker (1679) 0–1
Ricardo Heins (1415) R. Felten (…) 1–0