Moira-Domtoren 2 zet constante serie voort tegen Oud Zuylen 2

schaken utrechtWederom is team 2 er in geslaagd het aantal van 2,5 bordpunt te bereiken tegen het eerste reserveteam van Oud Zuylen. In de uitwedstrijd tegen de lijstaanvoerder kwam Moira-Domtoren in veel partijen goed voor de dag maar werd uiteindelijk niks gescoord. De vijfde plaats wordt met dit resultaat verder geconsolideerd.

Wedstrijden tegen Utrechtse teams hebben altijd een speciaal tintje. Veel bekende gezichten, dubbelleden en oud-leden worden even de hand geschud. Zo ook nu, met als hoogtepunt de partij tussen Van Goor en Pafort. Spaans, zoals ze al jaren spelen in de interne, maar wel met een steeds wisselende uitslag. Ditmaal werd de theorie verder uitgediept in een externe partij. Nieuwtjes werden helaas bewaard voor de veel belangrijkere confrontatie in de interne van Moira-Domtoren. In een bekende variant werd namelijk snel een gelijk eindspel bereikt.

Jorn was hier nogal verbolgen over, aangezien hij meestal het snelste aan de bar zit. Tegen een confrontatie van voornoemde theoretici is echter geen kruit gewassen. De aangebrande Jorn zette vervolgens zijn eigen bord maar in vuur en vlam in de hoop op een snelle beslissing. Toch was het Gavin die eerder klaar was. Tegen een jongeman met Griekse achternaam werden de complicaties Gavin te veel, ondanks de warme support van broer Mitchell. Geen schande aangezien er geruchten gingen dat deze invaller misschien wel even sterk was al eerste bordspeler Ed, hij de sterkste speler van de club was en/of een rating heeft van 2300.

Onze invaller Daan had het met wit zwaar. In de opening ging iets mis met de rokade en dat koste hem een sloot pionnen. Ik voorspelde een opgave rond zet 10. Gelukkig ging de vechtmodus aan en werd de zwarte Koningsstelling bestookt. Helaas ontbrak de echte slagkracht en ging het punt zoals verwacht naar Oud Zuylen.

Wouter had zichzelf gekoppeld aan de eerste bordspeler van Oud Zuylen. In de vaste veronderstelling dat Eds speelstijl hem zal liggen. Wouter had zichtbaar moeite het drinktempo van Ed bij te houden en moest enige sanitaire stops ingelassen. Dit bracht hem niet van zijn stuk, lange tijd werd een spannend dynamisch evenwicht behouden, toen Wouter het verkeerde aanvalsplan (nl. op de Konings- i.p.v. de Damevleugel) koos viel de coördinatie van zijn stukken weg en was de koek op.

Wim, de andere invaller, speelde met wit een scherpe partij. Zwart had een pionnen meerderheid op de koningsvleugel, Wim had kansen op alle andere delen van het bord. Probleem van Wim was de activering van al zijn stukken. Ver in het middenspel brak een achtergebleven loper Wim teveel op. De kansen van de zwartspeler werden verzilverd en Wim bleef met lege handen achter.

Nog droever nieuws was er aan het bord van Kasim. Eerst werd Kasim nog positioneel overspeeld door de witspeler, maar gaandeweg kreeg Kasim vat op de witte rokadestelling. Deze was zo opengereten dat wit een kwaliteit gaf voor wat tegen dreigingen. In een stelling waarin Kasim een kwaliteit meer, maar wel een witte pion op de 7e rij moest dulden, weigerde Kasim de remise. Dit tekent Kasim: zijn hardheid heeft hem al vele punten opgeleverd. Kortsluiting koste hem een toren en de partij…

Johnny zorgde aan het eind van de avond dat de het toch geen afstraffing werd. Een kleine kwaliteit had Johnny gegeven voor enkele vrijpionnen. In tijdnood wist zijn tegenstander deze pionnen alleen nog tot stoppen te dwingen door grof materiaal terug te geven. Toen de zwarte torens de onderste rij in handen kregen was het spel uit.

Wederom een min of meer ingecalculeerde nederlaag. De volgende tegenstander zal zich lenen weer eens flink te scoren. Al zal het verzwakte Utrecht IV natuurlijk alles eraan te doen de titel van hekkensluiter over te dragen.