Moira-Domtoren 2 stelt vijfde plaats veilig

Moira-Domtoren twee

Door met ruime cijfers het vierde team van schaakclub Utrecht te verslaan is het tweede team op een keurige vijfde plaats geëindigd. De laatste wedstrijd uit in Giessenburg is na deze overwinning van geen belang meer.

Na drie opeenvolgende nederlagen tegen niet toevallig de top drie uit de poule, snakte het tweede team naar een overwinning. De hekkensluiter diende zich aan als het panklare smakelijk hapje voor de thuisclub. Ondanks dat Moira-Domtoren 2 wat gehavend was, had Utrecht 4 nooit geloof of zicht op meer dan enkele bordpunten.

Even leek het er zelfs op dat laatkomer Gavin voor niks gekomen was. Gelukkig werd er een kennelijk dubbellid uit de interne jeugdcompetitie van Moira-Domtoren gevist, die tegen Gavin mocht spelen. Dit werd een kort spektakelstuk. Gavin verhinderde de zwarte rokade, opende lijnen en de winnende combinaties dienden zich als vanzelf aan.

Het volgende punt werd binnengebracht door de kopman van Utrecht. Invaller Joris maakte met zwart in een scherpe Siciliaan een klein inschattingsfoutje. In deze opening is dit echter vaak fataal. Vervolgens was het team twee dat flink wat volle punten kon laten aantekenen.

Een andere jeugdige invaller, Hawkie, wist een wat tegenvallende opening om te buigen. Actief spel leidde uiteindelijke tot een winnende combinatie. Jorn had gezien het tijdverbruik duidelijk meer kaas van de openingstheorie begrepen dan de witspeler. Dit bracht hem voordeel en even later het punt. Hans had met de witte stukken weinig te stellen met de verdediging van de zwartspeler. Hans drong met zijn dame diep de zwarte koningsvleugel binnen. Deze rooftocht werd beloond met een overwinning. Wouter had een lange tijd een gelijkwaardige stelling. Toen beide partijen de stelling probeerden te compliceren brak de enorme tijdsachterstand Wouters tegenstander lelijk op.

Toch ging er nog een punt naar de tegenstander. Nestor van Utrecht Gerard Verholt bleek over een snel stel hersens te beschikken. Hij was totaal niet onder de indruk van de aanvallende intenties van Kasim. Verholt vond moeiteloos de beste verdediging en counterde vlijmscherp, zodat Kasim gedesillusioneerd de witte vlag hees.

De overwinning werd tenslotte nog van wat extra cachet voorzien doordat Johnny stuk bleef drukken op de taai verdedigende zwartspeler. Uiteindelijk klapte alles in elkaar en kon Johnny het punt bijschrijven. Hoewel Moira-Domtoren al veilig was is het altijd lekker weer eens te winnen, dit smaakt naar meer. Tegen de nummer 4 Giessen en Linge is er nog een kans het toch al zeer succesvolle seizoen extra luister bij te zetten.