Moira-Domtoren 2 sluit onbelangrijk treffen in Giessenburg winnend af

Moira-Domtoren 2Het tweede achttal heeft het seizoen voorzien van een fraai slotakkoord. Hoewel de wedstrijd nergens meer om ging, wist iedereen zich nog te motiveren om een mooie pot schaak te spelen. Het resultaat mocht er zijn: een heel nette 5-3 overwinning.

Voor aanvang van deze laatste wedstrijd stond Moira-Domtoren al muurvast op een vijfde plek. De vraag bij een match die nergens meer om gaat, is in hoeverre er nog gemotiveerd en geconcentreerd gestreden wordt door het team. Kasim tartte het lot door 2 minuten voor half negen binnen te wandelen. In eerste instantie leek de concentratie ver te zoeken (maar wat wil je ook als de rust verstoord wordt doordat iemand op klompen binnenstampt)): er werden zetten gedaan in een heel ontspannen sfeer. Wie goed keek zag echter dat iedereen er op gebrand was er een mooie pot schaak van te maken. Op acht borden werd harde strijd geleverd. Toch kwam de term koffiehuisschaak bij sommigen naar boven. Al kan dat ook duiden op de dubbele koffieronde van en de thuisclub.

Waar meestal Jorn na een uurtje of wat klaar is, duurde het nu tot tegen half elf voor de eerste beslissing. Bovendien was het niet Jorn, maar Kees die klaar was. Helaas niet met het gewenste resultaat. Na het zorgvuldig opbouwen van een koningsaanval, pakte Kees een vergiftigde pion. Stuk- en partijverlies was niet meer te vermijden. Niet lang daarna was het wel Jorn die de stand gelijktrok. In een middenspel met ongelijke lopers probeerde de tegenstander van Jorn over de witte velden aan te vallen. Jorn deed hetzelfde maar dan over de zwarte velden. Nadat, zwart zijn loper buitenspel had gezet, moest hij een kwaliteit geven om de aanval van Jorn te stuiten. Dit bleek echter uitstel van executie.

Wouter bracht de uitploeg op voorsprong. Met een open f-lijn en een loper op pion f7 gericht begon Wouter aan een koningsaanval. Hij onderschatte alleen de kansen van zwart op de andere vleugel. Dit bracht hem tot een wanhoopsoffer. Zwart anticipeerde hierop verkeerd waarna een eindspel van een dame tegen twee toren ontstond. Wouter manoeuvreerde echter handiger met dame en pionnen, waardoor de matdreigingen de zwartspeler fataal werden. Maarten speelde een tweesnijdende partij. Beide spelers probeerden er wat van te maken en trokken ten aanval. De witspeelster op de koningsstelling en Maarten door het centrum. Geen van de aanvallen was echter beslissend, zodat berust werd in een puntendeling. Invalster Lena trok de stand weer gelijk. Ook in deze partij hadden beide spelers aanvallende intenties. Lena werd echter net te ver weggedrukt, waardoor ze een pion kwijtraakte. In het eindspel bleek ze juist dít pionnetjes tekort te komen.

In de tijdnoodfase ging het vervolgens snel. Gavin had ondanks countermogelijkheden over de G-lijn de gehele avond moeite zijn koning uit het midden te krijgen. Hij hield de witspeler echter wel goed bezig en bouwde zo een mooie tijdvoorsprong op. In een waarschijnlijk verloren toreneindspel ging Gavins tegenstander door zijn vlag, zodat de vechtlust van Gavin rijkelijk werd beloond. Kasim begon met bijna een uur minder op de klok aan een schijnbaar heilloze missie. Niets was minder waar want Kasim compliceerde in hoog tempo te stelling en liep met rasse schreden zijn tijdsachterstand in. Zijn jeugdige tegenstander wist echter wel een kwaliteit buit te maken. Kenners weten dat Kasim dan een tandje bij kan zetten en via eeuwig schaak maakte Kasim schijnbaar moeiteloos remise.

Een matchpunt binnen en kans op meer, aangezien Johnny een veelbelovende stelling had. Lange tijd wist Johnny geen bres te slaan in de betonopzet van zwart. De zwarte stelling was een slapende reus, zodat Johnny behoedzaam moest opereren. In een eindspel met een pion meer, bleef Johnny in wederzijdse tijdnood het koelst. Johnny sloot het zwarte paard in en besliste met twee verbonden vrijpionnen de partij.

Met deze overwinning kwam de eindstand op 3-5 en behaalde het tweede achttal een prima overwinning op de Giessen en Linge II. Hoewel we op sommige borden (erg) goed weg kwamen, was het leuk te zien dat iedereen goede zin had vol te knokken voor een goed resultaat. Als teamleider had ik het matchpuntenaantal van elf nooit durven dromen. Een compliment voor iedereen in het team en alle invallers die aan dit mooie resultaat hebben bijgedragen. We gaan weer vol vertrouwen, maar zeker niet overmoedig, kijken naar volgend seizoen!