Eindelijk veilig!

Het team in de slag.

Vrijdag 29 april heeft het vijfde Moira-Domtoren-team zich eindelijk veilig gesteld in groep 2D van de SGS-teamcompetitie 2015-16. Met nog een wedstrijd voor de boeg kunnen we niet meer degrade­ren, maar dan heb je het ook wel zo’n beetje gehad. We staan op de een na onderste plaats, en met de laatste wedstrijd tegen de Damrakkers in het vooruitzicht zit een spectaculaire stijging er niet meer in. We konden in onze laatste thuiswedstrijd met een sterk team aantreden en behaalden een regelmatige 5-3 overwinning. Terwijl in de zaal naast ons schakers aan het strijden waren voor het Rapid-kampioenschap van Utrecht, gingen wij voor een serieus gevecht om behoud. Onze youngsters Tim en Thijs speelden vanwege de vakantie niet mee, maar we hadden sterke vervangers.

Rijn ziet het al vlug niet meer zitten.Terecht.02Maarten Metz haalde rond half tien ons eerste punt binnen. Hij zette zijn tegenstander regelmatig onder druk. Ik volgde  kort daarna met een nederlaag. Op de foto kun je zien, dat ik het al vlug -terecht- niet meer zag zitten. Dat is mijn zesde nul in evenveel teamwe­d-strijden, dus misschien moet ik maar een non-playing-captain worden; toch moet ik er niet aan den­ken het mooie spelletje niet te kunnen spelen, dus ze zijn nog niet van me af. Ik kreeg nog wel mijn favoriete opening op het bord, maar week zelf af en liep door onvoldoende rekenwerk tegen een vork aan, die mijn stelling ruïneerde. Invaller Piet Homan haalde remise. Dus het bleef gelijk. Maar te­gen kwart voor elf zette de andere invaller Bas ons op voorsprong. Net als zijn tegenstander zette hij zijn leger rustig op. Toen de eerste slagregens op het dak van het Rode Kruisgebouw vielen pos­teer­de de tegenstander een paard dicht bij de koningsstelling van Bas: het gevecht brak los. Alle overige stukken van wit leken de aanval te ondersteunen. Dus nam Bas geen halve maatregelen. Hij ruilde het paard, joeg een loper weg, en kreeg mogelijkheden in het centrum. Hij dwong de tegen­stander twee stukken te ruilen voor een toren en een pion. Bas was uit de zorgen en kon het punt binnenhalen. Paul haalde kort daarna het volgende punt binnen. Eerst had hij overwicht, maar deed het niet helemaal goed, waardoor hij dat weer verloor, alsook een pion. Paul offerde een pion om zijn eigen stukken te ontwikkelen en druk uit te oefenen richting de vijandige koning. De tegen­stan­der deed wat passieve zetten, maar toen hij dreigde de twee gewonnen pionnen weer te verliezen gaf hij zijn dame weg. Daar is geen kruid tegen gewassen. PieterJan onze topscorer (samen met Paul) speelde remise. Hij zegt zelf dat hij met een flater begon: hij liet na 10 zetten zijn paard insluiten. Te­gen alle sombere visioen in wist PieterJan als een Houdini te ontsnappen. Maar… zo’n vijf zetten later stond hij nog beroerder. Het paard was dan wel gered, maar ten koste van een zwakke positie. Maar…PieterJan kreeg tegenspel en kwam een pion voor te staan. Het was niet genoeg voor winst, maar remise zat in de tas. Korte tijd later behaalde Ronny zijn overwinning. Hij viel in de opening op f2 binnen en won daar een kwaliteit en een pion. Zijn tegenstander ontwikkelde een aanval op de koningsstelling. Dat leek dreigend. Ronny organiseerde de verdediging…en kreeg een dame cadeau en daarmee de partij. Tenslotte verloor Ton van een pittige tegenstander. Als ik het goed inschat stond Ton heel de partij ietsje minder, maar kon zich handhaven. In de slotstelling wist zijn opponent Ton onder druk te houden. Beslissend was uiteindelijk dat Ton door de klok ging. Het was inmiddels half twaalf en de teambuit was binnen.
We hebben het gered in een groep waarin vier sterke teams het opnamen tegen vijf nogal zwakkere teams. Ik heb wel eens een evenwichtiger groep binnen de SGS meegemaakt.

Rijn de Jonge

Moira-Domtoren 5– Rivierenland 3 5  – 3
Ronny van der Heijden(1775)- Arjan van Weerden(1626) 1 – 0
Paul v Leeuwenkamp(1675) – Willem de Boer(1546) 1 – 0
Ton Braams(1746)                 – Arif Telaku((1731) 0 – 1
Piet Homan(1765)                  – J. Meijer(1575) ½ – ½
Bas van Delft(1571)               – Rob Kaptein(1567) 1 – 0
PieterJan Mellegers(1527)    – Albert Sluiter(1565) ½ – ½
Maarten Metz(1481)               – Dirk van Zetten(1479) 1 – 0
Rijn de Jonge(1477)               – Hans Ruis(1513) 0 – 1