Clubgenoten actief in Groningen

Simul Anne Haast SFG2014

Anne Haast geeft een simultaan in Groningen. Roland is een van haar tegenstanders. Bron: http://www.schaakstadgroningen.nl/

Kerstvakantie betekent: Schaakfestival Groningen. Een van de grote toernooien van Nederland, met een rijke historie, verschillende groepen voor schakers van allerlei niveaus en veel GM’s en IM’s in de A-groep. En niet te vergeten een grote groep sterke jeugdspelers die hier de kans te krijgen om tegen toppers te spelen. Het toernooi werd zelfs gewonnen door een jeugdspeler, zij het geen Nederlandse: de 16-jarige IM Alexander Donchenko uit Duitsland bleef met zijn spectaculaire 8 uit 9 grootmeesters als Ipatov, Bok en l’Ami voor.

In 2014 bestond de Rijksuniversiteit Groningen 400 jaar en daarom had de organisatie tientallen studenten uit de hele wereld uitgenodigd. De deelnemers kwamen dus ook uit minder courante schaaklanden als Oeganda, Japan en Koeweit. Zoals altijd was het toernooi in Groningen sfeervol en prima georganiseerd. Traditiegetrouw werd er op de slotdag (30 december) een enorme lading oliebollen geserveerd in de speelzaal. Ook dit jaar deden verschillende jeugdleden van onze club mee.

Casper (5 uit 9) en Joris (4) speelden mee in de hoogste groep. In groep C speelden namens onze club Oele (4,5) en Jochem (3,5)  mee, die ook tegen elkaar in de arena kwamen. Dan was er nog de verkorte versie Groningen Compact, oftewel het vijfrondige toernooi, waar Kylian (2,5) in actie kwam. Tussen de bedrijven door vonden ook nog simultaans plaats van Dimitri Reinderman en (als duo) Anne Haast en de Duitse Elisabeth Pähtz, die bovendien een tweekamp tegen Haast speelde.

Het was de laatste keer dat het toernooi onder leiding stond van de legendarische directeur Jan Colly, de man van de vertrouwde formule ‘As usual, I have a few announcements to make’ waarmee hij zijn opening van elke ronde begon. ‘Zijn’ toernooi is een aanrader voor elke schaker.

Alle informatie over het toernooi is hier te vinden.