Ed opnieuw snelschaakkampioen

Ed (r) in actie tijdens het vierkampentoernooi in 2013. In dat jaar werd hij ook al snelschaakkampioen.

Vrijdag 28 oktober organiseerde Moira-Domtoren het jaarlijkse clubkampioenschap snelschaken. Een leuk gratis toernooitje voor leden en niet-leden, jeugdspelers en (de ditmaal – althans achter het bord – ontbrekende) ouders. In de voorronde scoorden drie spelers 100%: Elmer van Veenendaal, Ed van Eeden en Daan Schönberger.

Daarmee kon dit driemanschap voorzichtig worden benoemd tot titelfavoriet, maar hé er kan er maar één winnen, dus in de finale moest er nog volop strijd worden geleverd. Ed en Daan gingen gelijk op. Ze remiseerden tegen elkaar en gingen beiden het schip in tegen Albertus, die zijn beste spel had bewaard voor de topschakers.

Om een winnaar uit te kunnen roepen, was dus een barrage nodig. Bij de loting – verricht door (uiteraard onpartijdig) wedstrijdassistent Guus van Eeden – koos Daan de witte pion en mocht dus met wit beginnen, wat relatief gunstig is. De partij eindigde echter in remise, net als de tweede partij. Goed nieuws voor het toegestroomde publiek, dat nu getrakteerd werd op een beslissingspartij, waarin Daan opnieuw wit lootte. Met een minuut meer op de klok moest hij de partij zien te winnen. Hij leek in zijn missie te slagen, maar Ed wist de partij toch naar zijn hand te zetten en won, waar remise al genoeg was voor het kampioenschap. De bekende Utrechtse schaker-schrijver neemt de titel over van Joris Kokje en ook een beetje van zichzelf, want in 2013 was Ed ook al kampioen. Gefeliciteerd Ed!

De derde plaats in finalegroep A was voor Elmer van Veenendaal. Finalegroep B werd met 4½ uit 5 gewonnen door Gabri van der Schootbrugge; jeugdspeler Maarten Blommestein speelde een uitstekend toernooi (4 punten in de kwalificatieronde) en werd tweede met 3 punten. In finalegroep C won zij-instromer Maarten Metz met 100%. Roy van Stekelenburg werd in deze groep tweede. De prijs voor de beste debutant ging ditmaal naar Kees Landheer. Bekijk hier alle uitslagen en standen.