Geslaagde simultaan ChessQueens bij Moira-Domtoren

003

Schaken een mannensport? Hoezo?

 

In het kader van de  Tata Steel Schaakweek vinden van 20 tot 27 januari tal van activiteiten plaats bij de Utrechtse schaakverenigingen. Op vrijdag 22 januari gaven ChessQueens Tea Lanchava en Zhaoqin Peng een simultaan bij Moira-Domtoren. Verdeeld over twee zalen deden in totaal zo’n 45 schakers mee aan dit evenement, waaronder een groot aantal vrouwelijke deelnemers. Naast leden van Moira-Domtoren namen ook een aantal schakers van andere schaakverenigingen uit Utrecht deel en enkele thuisschakers. Bekijk hier alle uitslagen.

ChessQueens is een samenwerkingsverband van een vijftal Nederlandse topschaaksters. Een van hun doelen is het damesschaak in Nederland te promoten en meer meisjes en dames kennis te laten maken met het schaakspel en het clubschaken.

004

Oud Zuylen-voorzitter Ed van Eeden nam het op tegen Tea Lanchava.

Tea en Zhaoqin speelden elk tegen ruim twintig schakers. Geen geringe opgave, zeker niet als je bedenkt dat ook de nodige (zeer) sterke schakers deelnamen. Zo had Oud Zuylen een aantal spelers uit het eerste afgevaardigd. Van hen wist Dirk Floor (als enige) van Zhaoqin Peng te winnen. Marcel van Os hield Zhaoqin op remise. Oud Zuylen-voorzitter Ed van Eeden (foto) was minder fortuinlijk. Een stukoffer bleek bij nader inzien niet te leiden tot aanvalskansen, maar een verloren stelling.

Chessqueen Zhaoqin Peng.01

De drie musketiers Tim, Maarten en Tim hielden lang stand, maar moesten net als de veteranen Henk, Bertus en PieterJan uiteindelijk opgeven. Dirk Floor (rechts) wist Zhaoqin Peng als enige een vol punt afhandig te maken (foto: Rijn de Jonge).

Moira-Domtoren heeft een grote jeugdafdeling. Niet verwonderlijk dus dat er meer dan tien jeugdspelers deelnamen aan de simultaan. Uiteindelijk wist alleen Gavin Wallace (eigenlijk al geen jeugdspeler meer) te winnen (van Tea Lanchava), terwijl Daan Schönberger (idem) een verdienstelijke remise scoorde tegen Zhaoqin. Lena de Kraker en Daniël Gielen speelden een prima partij en hadden lange tijd uitzicht op een halfje of misschien meer, maar misten kansjes in de afronding.

012Als extraatje kon je direct na afloop je partij nabespreken met Anne-Marie Benschop. Anne-Marie, voormalig Nederlands dameskampioene en WIM, heeft zich toegelegd op mentale coaching: het je bewust maken en laten gebruiken van je eigen kracht achter het schaakbord.

006

Alwin van Ee beheert de website van www.schaakweekutrecht.nl, coördinator Jan Jaap Janse is de spin in het web, Yme Jan Jellema is een van de dragers van Schaken in het Stadskantoor.

 

We kijken terug op een zeer geslaagde simultaan. Een woord van dank is op zijn plaats: aan Tea en Zhaoqin, aan Anne-Marie, aan alle deelnemers, en natuurlijk aan de gemeente Utrecht en medewerkers enerzijds en de bestuurders van de diverse Utrechtse schaakclubs anderzijds die in nauwe samenwerking en overleg het programma van de Schaakweek hebben mogelijk gemaakt, opgezet en gepromoot. Een speciale vermelding in dit verband verdient Jan Jaap Janse, voorzitter van Paul Keres en coördinator van de Tata Steel Schaakweek Utrecht namens de Utrechtse schaakwereld. Chapeau!