Schoolschaken tussen toppers en treinen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

foto’s: PieterJan Mellegers en Rijn de Jonge

Op woensdag 27 januari was Utrecht even het centrum van de schaakwereld. Als afsluiting van de Utrechtse Tata Steel Schaakweek waren veertien grootmeesters (met de bus) naar het Spoorwegmuseum afgereisd om in een uniek decor de degens te kruisen. Tegelijk vond midden in de loods tussen de treinen het basisschool-kampioenschap plaats. Voor dit evenement hadden zich maar liefst 80 teams ingeschreven. De “speelzaal” was echter zo ruim, dat dat helemaal geen probleem was.

Spoorwegmuseum wordt schaakzaal(1)De voorbereidingen van het toernooi begonnen al een dag van tevoren, met het klaarzetten van tafels, stoelen en materiaal. (Voorbij het restauratierijtuig staat een stuurstandrijtuig van de Beneluxtrein, met ernaast een rangeerlocomotiefje dat liefkozend ook wel de Sik werd genoemd.)

In een wagon(2)De deelnemers werden verdeeld in een A- en een B-poule. Drie groepen in de A-poule mochten plaatsnemen in het restauratierijtuig, waar overigens geen gerechten of dranken geserveerd werden. Natuurlijk wel even uitkijken bij het in- en uitstappen. Voor mens (en dier? geen hond gezien) ging dat goed, maar één klok maakte een ongelukkige val van het perron, zodat het vers op de zijkant van de klok aangebrachte donkerblauwe Moira-Domtorenstickertje helaas tussen de ruitjes geplakt moest worden. Het overige materiaal bereikte na afloop ongeschonden het clublokaal. Op een bord + doosje stukken na dan: deze werden tijdens het opruimen voor een schappelijk bedrag verkocht aan twee enthousiaste schakers (mogelijk Fide-officials, een Italiaan en een Fransman die onderling Duits spraken), die hun partijtje graag nog even wilden voortzetten. Goed nieuws voor de penningmeester & heren bedankt!

De partijen van de grootmeestersVolgens de media kwamen er maar liefst 3000 bezoekers op de Tata Steel Schaakdag af. De partijen waren te volgen op monitoren. In een apart zaaltje gaf grootmeester Jan Timman commentaar in het Engels, dat ook live werd uitgezonden op internet.

groepsfoto_cassandra

PieterJan Mellegers met de spelers van De Spits (foto: Cassandra van Egmond).

Kampioen werd de Koningin Beatrixschool uit De Meern. De tweede en derde plaats gingen naar OBS Tuindorp en Arcade. Het evenement werd georganiseerd door de schaakverenigingen  Oud Zuylen, Magnus Leidsche Rijn en Moira-Domtoren. Veel schakers van Moira-Domtoren waren actief in de toernooileiding, als tafelleider of als teamleider.