MDT 5 blijft verbazen

MDT-5.14-03-14.(2)

De eerste zetten tegen En Passant 4 zijn gezet

Het vijfde team van Moira-Domtoren heeft haar derde teamoverwinning van dit seizoen be­haald: 5 – 3. Dat gebeurde tegen niet minder dan het vierde van “En Passant” uit Bunschoten, dat continu in de hoogste regionen van SGS-groep 2B verkeert en grootse plannen had om de­ze groep te on­t­stij­gen. Nu zijn wij ‘En Passant’ nog niet gepasseerd, maar we staan inmiddels wel op de vijf­­­de plaats in onze groep. In voetbaltermen zeg je dan dat we in het linker rijtje staan en om­hoog mogen kijken. Er werd vrijdag 14 maart jl. fiks strijd geleverd tussen het team dat trots is op haar schaaktoren-clubgebouw en het team dat trots is op dé toren van Ne­der­­land. De eerste vier borden van ons team weerden zich geducht en haalden 3½ punt binnen. De vo­ri­ge teamwedstrijd kwamen de volle vier punten uit bord 5 t/m 8, deze keer leverden ze daar ‘maar’ 1½, toch genoeg om de vis uit Spakenburg op het droge te krijgen. Ik ben geen re­ken­wonder, maar als ik het lijstje zo overzie, dan stonden onze opponenten wat betreft rating in to­taliteit sterker geno­teerd bij de landelijke schaakbond. Met andere woorden, ons team heeft groots ge­­presteerd en mag zich op gaan maken om een mooi slot te geven aan dit nu al mooie schaak­seizoen 2013-14.

 

We keken door een verliespartij van Maarten eerst nog aan tegen een achterstand. Ik zag naast mij een zeer ingewikkelde stelling. Maarten werd stevig aangevallen, hij wist zich daaraan te ont­worstelen, maar dat kostte hem wel twee pionnen. Omdat zijn tegenstander ook nog posi­ti­o­neel beter stond, dolf Maarten rond 22 uur het onderspit. Een kwar­tier later trok Ton de stand gelijk. Hij trof deze keer aan het tweede bord één van de ta­lent­volle Riechardt-jongeren, te weten Monika. Haar huidige rating is voor haar snel stijgende ni­veau eigenlijk te laag en mis­leidend, maar Ton nam haar zeer serieus. Ton’s ‘Engels’ werd met ‘Holands’ beantwoord, maar dat pakte voor zijn tegenspeelster faliekant verkeerd uit. Ton stond positioneel overwe­gend en kon via een paardoffer toeslaan. Dat werd dan welis­waar geen mat, maar wel dame­ver­lies… PieterJan voegde via remise een half punt toe aan de teamscore. Hij was daar tevre­den mee, want zijn gevoel zei hem terecht, dat hij tegen een sterkere tegen­stan­der speelde. Bij de opening kreeg hij een mooi initiatief, maar voelde dat zijn voordeel wegebde. Hij bood re­mi­se aan en werd daarmee door zijn tegenstander maar ook door anderen mee gefeliciteerd. Daar­na ging tegen elven de partij van Daniël verloren en keken we opnieuw, maar nu ook voor het laatst tegen een team-achterstand aan. Ik hoorde Daniël iets zeggen over “niet goed uitgerekend”, waardoor hij kwaliteit verloor. Onze remise-koning Paul haalde deze keer een overwinning. Al was hij niet helemaal tevreden over zijn opening, maar die was blijkbaar goed genoeg om het zijn tegenstander moeilijk te maken. Rond de 20e zet begon het afruilen van stukken en op de 30e stond hij gewonnen.

MDT-5.14-03-14(3)Ook de volgende twee partijen werden ge­won­nen. Van Ronny’s overwinning heb ik niets gezien noch gemerkt. Ik kon dat concluderen uit de mededeling “Als jij wint hebben we gewonnen.” Zulke zinnen snap ik wel! Later hoorde ik van Ronny dat uit de opening in zijn partij een redelijk gelijke stand ontstond. Zijn tegenstander lanceerde echter een gevaarlijke koningsaanval. Dat bezorgde Ronny een paar benauwde uren, maar het lukt hem om die aanval af te slaan. Toen was niet alleen zijn eigen koningsstelling verzwakt maar stond ook de koning van zijn opponent in een open veld. Ronny ontketende een tegenaanval en was niet meer te stuiten, en zijn tegenstander gaf het op de 33e zet op.Ik zelf kwam wat min­der uit de opening. Ik had het doorschuiven van een pion niet gezien. Maar ik kon dat klei­ne geïsoleerde ding blokkeren, zelfs isoleren met een paard en vervolgens slaan. Dat paard stond midden op het bord geweldig. Ik kon nog een pion slaan, en kreeg de mogelijkheid om to­rens en dame af te ruilen. Rond half twaalf haalde ik het punt binnen. Toen moest Daan nog 20 minuten zwoegen voor een remise. Hij zegt dat hij een mooie partij had met een “grand­prix opening”. Zijn tegenstander kwam iets beter te staan, maar Daan kon de partij langzaam om­buigen. In een remise-achtige stelling heeft hij daarna toch iets teveel geforceerd, en kwam daardoor achter te staan met een stuk tegen 2 pionnen. Het werd veel schuiven, en afruilen, in tijd­nood voor beiden en remise.

 Moira-Domtoren 5 – En Passant 4 5 – 3
R.P.J. van der Heijden(Ronny)(1797)-R.C. Reichardt(Robin) (1584) 1 – 0
A.E. Braams(Ton) (1758)- M.A. Reichardt(Monica) (1433) 1 – 0
D. Schönberger(Daan) (1714)- G.J. Reichardt(Gert) (1863) ½ – ½
P. van Leeuwenkamp(Paul) (1659)- G. Huygen (Gijs) (1691) 1 – 0
P.J. Mellegers(PieterJan) (1588)- R.E. de Reus (Ernst) (1701) ½ – ½
D. Andel(Daniël) (1579)- R. van Beek (Rick) (1691) 0 – 1
M. Metz(Maarten) (1557)- J. Makkinje (Jeroen) (1528) 0 – 1
K.T. de Jonge(Rijn) (1508)- J. Gootjes (Jeroen) (1593) 1 – 0

Rijn de Jonge