Koen Noordewier overleden

Onlangs is ons lid Koen Noordewier overleden. Koen was al in de jaren tachtig lid van onze voorganger De Dom-Tuindorp. Hij was een groot liefhebber van het schaakspel, naast het eigenlijke spelen maakte hij ook graag een studie van partijen en openingen. Verder speelde hij ook thuis af en toe met schaakvrienden.

Op de club investeerde Koen vaak veel tijd in de eerste helft van de partij, zodat hij soms nog maar vijf minuten had voor een heleboel zetten. En dan… leek zijn klok soms wel stil te staan. Kennelijk dacht hij in die fase zo goed na in de bedenktijd van zijn tegenstander, dat hij steeds vlug kon reageren als het zijn beurt was. Soms ging dat mis, maar regelmatig heeft hij op die manier ook overwinningen in de wacht gesleept.

Foto met Koen Noordewier op het Vierkampentoernooi van 2008

Koen Noordewier op het Vierkampentoernooi van 2008

Koen was een vriendelijke, stille man, vaak met een kenmerkende licht ironische glimlach op zijn gezicht. Hij kon echter ook heel principieel zijn. Ooit besloot het bestuur midden in het seizoen om het speeltempo aan te passen aan het SGS-tempo, het ging van 2 uur naar 1.45 uur voor de eerste 40 zetten. Hij vond dat zo’n besluit aan de leden had moeten worden voorgelegd en zei uit protest zijn lidmaatschap op. (Diezelfde kwestie gaan we dus nu anders aanpakken…)

Na enkele jaren bij andere Utrechtse clubs keerde Koen in 2005 terug bij ons. Wel ging hij later extern voor Nieuw Amelisweerd spelen. Hij grapte dat hij dat deed zodat de teamleiders van Moira-Domtoren hem niet meer als invaller konden vragen. Bij Nieuw Amelisweerd was hij echter een zeer getrouwe en gewaardeerde invaller, die op eersteklasseniveau nog goed kon meekomen.

Afgelopen jaar ging Koens gezondheid achteruit. Hij 71 jaar geworden.

(foto: Loes van Gool; uitsnede)