Joris Kokje wint 55e Vierkampentoernooi!

Onze toppers hard aan het denkwerk

Onze toppers hard aan het denkwerk

Op het winnen van Joris van de invitatiegroep valt niets af te dingen: drie partijen – drie overwin­ning­en. Hij mag dus de winnaar van de 55e editie van het Vierkampentoernooi van Moira-Domtoren ge­noemd worden. Dirk Floor ging er in de laatste ronde nog eens goed voor zitten, maar ook hij moest zich na ruim drie uur ge­won­nen geven. De kampioen 2016 Daan Schönberger wist bij voorbaat dat groepswinst er niet meer in zat. Hij kwam nat van de hevige regenbuien aan, maar ging niet nat: het werd remise. Joris on­derscheidde zich dus met drie overwinningen; de overige drie spelers hadden veel gemeenschap­pe­lijk: ze verloren alle drie van Joris en speelden remise tegen elkaar. Alleen door het lot kon Tom de Jong de beker voor de tweede plaats krijgen. Het was een groep met veel Moira-banden: Joris, Daan, Tom en Dirk speelden vroeger in deze fusieclub, alleen Daan is nog lid, is interne wedstrijdleider en speelt mee met de interne competitie en extern met Paul Keres.

 

Prijswinnaars groep A

Prijswinnaars groep A

Jelle Bauer won groep A. Hij heeft zijn schaakopleiding ook op Moira genoten; hij schaakt actief in Apeldoorn; hij kwam weer eens terug bij zijn oude club, maar zonder kadootjes. Op de uitslagtabellen zijn alle standen, groepswinnaars enz terug te vinden. Ik licht er een paar uit, die iets bijzonders laten zien. Allereerst de vier die alles wonnen en zo de volle drie wed­strijdpunten op hun conto schrijven. Joris noemde ik al. Verder zijn dat Wijnand Rijnders (groep B), Ber­­tus van Zwam (groep K) en Hans Walther (groep O). In dit verband vind ik 2½ punt ook vermel­dens­waard; dat werd behaald door Jelle Bauer (groep A), Ton Mackaaij en Gert-Jan Fröberg (beiden groep C), Kasim Wandy (groep D), Bert Lar­denoye (groep E), PieterJan Mellegers (groep G), Jaap Brokaar (groep H), Minas Avedissian (groep L) en Franck Bloemendal (groep N).

Bertus heeft al gewonnen, de anderen moeten nog zwoegen

Bertus heeft al gewonnen, anderen moeten nog zwoegen

De 55e editie van het jaarlijkse Vierkampentoernooi telde 60 deelnemende schakers. Van Moira-Dom­to­ren speelden er 24 leden mee, en er kwamen 36 schakers van elders. Vijf ‘Moirianen’ werden groeps­win­naar. Gul als MDT is werden 10 grote bekers aan gasten meegegeven. Het was bijna half twaalf toen de laatste prijzen werden uitgedeeld. Sommigen waren toen nog bezig met de analyse van hun eigen partij, anderen begonnen al weer aan een nieuw spelletje schaak: Kees Pafort de voorzitter van Moira-Domtoren beviel de rust van de toernooizaal zo goed, dat hij rustig met Bram van Reemst in een al op­ge­ruim­de zaal bleef doorspelen. Anderen zorgden dat de bar een goede dag had, en dat alles in een goede sfeer. Het was een goed toernooi!

Rijn de Jonge

Tournooizaal met groep A t/m G

Toernooizaal met groep A t/m G

De tweede ronde van het 55e Vierkampentoernooi van Moira-Domtoren bood volop strijd. Sommigen gingen echt strijdend ten onder, anderen moesten berusten in remise, weer anderen haalden opgelucht adem met remise, en weer anderen liepen zo trots als een pauw rond. Dat is het mooie van vierkampen: elke ronde doet ertoe. Wie nul punten heeft kan zelfs in de laatste ronde nog een overtuigde winnaar onderuit halen en met genoegen terugdenken aan de 55e editie van Vierkampentoernooi van Moira-Domtoren.

In de invitatiegroep spelen drie schakers die minimaal in het verleden bij Moira hebben gespeeld, of zelfs hun schaakopleiding hebben gehad. Ze hebben er zelfs van genoten, want ze doen het nog steeds. Joris Kokje haalde zijn tweede overwinning en is een punt los van de achtervolgers. Maar ik weet zeker dat Dirk Floor vrijdag voor het volle punt gaat. Dus komt dat zien als de vonken eraf vlie­gen. In groep A heeft een andere schaker met een Moira-verleden de leiding: Jelle Bauer heeft ook op Moira-Domtoren de schaakopleiding genoten. Hij kon met twee pionnen meer tegen Erik Corneth toch de winst niet binnenhalen. Jelle heeft nog nooit tegen Moira-Domtorenlid Bart-Jan gespeeld, dus hij weet niet wat hem te wachten staat: hij zal het merken vrijdag.

Kleine zaal.26.09.17.01

Toernooizaal met groep H t/m P

Er zijn na twee ronden zes ‘100-procenters’. Zij gaan fier met twee punten aan de (soms gedeelde) lei­ding. Joris is hierbij al genoemd. In groep C zijn Ton Mackaaij en Gert-Jan Fröberg beiden zulke gro­te slok­ops: het is duidelijk dat die vrijdag in het Rode Kruis­ge­bouw tegen elkaar om de groepswinst gaan strijden. In groep E speelt tweepunter Bert Lardenoye tegen eenpunter Kees Volkers om de groepswinst. In groep K heeft Moira-Domtorenspeler Bertus van Zwam de volle buit tot nu toe binnen en is ze­ker van plan dit vrijdag af te ronden. Hans Walther is de zesde succesvolle schaker met topscore in groep O en kan het succes vrijdag compleet maken.
Nu lijkt het alsof het bij schaken alleen om punten gaat. Dat is (gelukkig) niet zo. Schaken is net leven; je gaat niet alleen voor het eindresultaat maar ook voor de weg daarnaartoe. Dat is een weg vol emoties, spanningen, trillende handen, teleurstellingen, meevallers. Schaken is geen kil spel: schaken is leven, is wagen en koel berekenen, plannen uitvoeren en bijstellen, ja dus tenslotte ook verliezen en winnen. Kortom: daarom krijgen we nooit genoeg van dit koninklijke spel. Vrijdag 29 sep­tem­ber is de derde ronde van die Vierkampentournooi 2017: dan zindert het Rode-Kruis-gebouw aan de Koningsweg in Utrecht weer van de spanning. Kijkers zijn welkom. Rond 22.45 is de prijsuitreiking.

Rijn de Jonge

1e speelavond

DSCF1103De 55e editie van het Vierkampentoernooi van Moira-Domtoren is begonnen met prima deelnemersaantallen: zestig bij de volwassenen en zes groepjes van vier bij de jeugd. Met deelnemers uit de wijde omgeving – tot Rotterdam, Zoetermeer en Purmerend aan toe – krijgt het toernooi zelfs een beetje landelijke allure. In de eerste ronde verraste Joris Kokje met een huisvariantje tegen Daan Schönberger, kreeg voordeel en wist de kampioen van vorig jaar na een taaie strijd te verslaan. Bij de andere partij in de invitatiegroep leek Dirk Floor lange tijd op een vol punt af te stevenen, maar clubgenoot Tom de Jong (in het verleden vele malen deelnemer in de zgn. eregroep van het Moira-toernooi) scoorde een mirakels halfje. Aanstaande dinsdag gaan we verder met de 2e ronde!

DSCF1102In de A-groep gaf voormalige jeugdspeler van Moira-Domtoren Jelle Bauer geen krimp toen Albertus ten Hertog een stukkenaanval op de koning opzette en versloeg de jeugdleider. Doordat het andere duel – tussen Bart-Jan Andriessen en Erik Corneth – in remise eindigde, blijf het spannend in de groep. Bijzonder was ook de partij tussen spektakelspecialisten Jacco Vermeulen en Kasim Wandy in groep D, die Kasim na een moeilijk begin (met meteen al een lastig paard achter de linies) uiteindelijk in zijn voordeel besliste.