Schoolschaken op 22 januari

Vorig jaar vond het toernooi plaats in het Spoorwegmuseum

Op zondag  22 januari  2017 wordt het schoolschaakkampioenschap voor basisscholen in de gemeente Utrecht voor het schooljaar 2016-2017 gehouden. Het is een teamwedstrijd voor viertallen. We verwachten minstens tussen de 70 en 80 teams. We spelen dit jaar op dezelfde locatie als in 2015: het Leidsche Rijn College, Maartvlinder 1, Utrecht. De organisatie is in handen van drie Utrechtse schaakclubs:  Moira-Domtoren,  Oud Zuylen Utrecht  en gastheer jeugdschaakclub Magnus Leidsche Rijn. Om dit evenement met meer dan 300 deelnemers in goede banen te leiden is de organisatie nog op zoek naar vrijwilligers.

De formule
Voor de sterkere teams is er een topgroep. De topgroep speelt voor de titel “Kampioen basisonderwijs Utrecht”. Uit de topgroep plaatsen de zes sterkste teams uit de gemeente Utrecht zich voor de regionale kampioenschappen, die worden gehouden in maart 2017 (in Maarssen).

De topgroep bestaat in principe uit de eerste teams van scholen, aangevuld met het tweede/derde team van scholen waar veel wordt geschaakt. Als er ook in het eerste team weinig schaakervaring is, kan het eerste team in overleg met de organisatie vrijwillig afzien van een plaats in de topgroep. De topgroep zal waarschijnlijk bestaan uit zo’n 30 teams.

Door de toernooivorm hebben ook minder sterke teams in de topgroep een goede kans om een aantal wedstrijden te winnen. Er wordt namelijk gespeeld volgens het systeem ‘zwitsers voor teams’, waarbij een team steeds wordt ingedeeld tegen een team dat (ongeveer) evenveel punten heeft.

Bij de partijen in de topgroep wordt met een schaakklok gespeeld. De bedenktijd is 15 minuten per persoon per partij. De ervaring is dat ook kinderen die nog nooit met een schaakklok hebben gespeeld, dit vrijwel meteen onder de knie hebben.

Naast de topgroep komen er poules van 8 teams. In die poules wordt een complete competitie afgewerkt, waarbij er in elke poule medailles te winnen zijn. En omdat de poules waarschijnlijk vooral op leeftijd ingedeeld worden, hebben ook teams die bestaan uit jonge kinderen kans op een prijs! In deze groepen zijn alle kinderen die schaken leuk vinden van harte welkom. Het is niet nodig dat de kinderen ervaren schakertjes zijn, maar het is wel noodzakelijk dat de kinderen de spelregels beheersen (bijvoorbeeld mat zetten, rokade, promotie van de pion, etc.).

In principe is er bij elk team een begeleidende ouder aanwezig is gedurende de dag (eventueel een stukje van de dag, om elkaar af te lossen).

Vrijwilligers gevraagd!
We zoeken nog leden van onze club die mee willen helpen bij de organisatie, bijvoorbeeld als tafelleider. We denken voor de dag toch zo’n 25 vrijwilligers nodig te hebben, ik hoop en denk dat ook Moira-Domtoren dat voor een flink deel kan invullen! Als je mee wilt en kunt doen, dan graag een e-mail naar mij (albertustenhertog[@]gmail.com).

Het tijdschema voor zondag 22 januari  ziet er als volgt uit:

 • 11:00: zaal open, start inschrijving
 • 11:30: opening, uitleg over het toernooi en de regels
 • 12:00: start ronde 1
 • 12:35: start ronde 2
 • 13:10: start ronde 3
 • 13:45: start ronde 4
 • 14:20:  korte pauze
 • 14:30:  start ronde 5
 • 15:05:  start ronde 6
 • 15:40:  start ronde 7
 • 16:30:  prijsuitreiking

Albertus ten Hertog