Hugo en Casper scoren 40 -1!

Alle partijen pasten in de grote zaal. Foto’s (tenzij anders vermeld) van PieterJan Mellegers.

De Utrechtse schakers Hugo ten Hertog en Casper Schoppen  begonnen op jonge leeftijd hun schaakcarrière bij Moira-Domtoren. Op vrijdag 1 september kwamen zij terug naar hun oude club en gaven in de grote zaal een simultaan aan in totaal 41 schakers van Moira-Domtoren, deels om alsnog te vieren dat zij beiden in 2020 (volop in coronatijd dus) vlak na elkaar grootmeester werden, deels ook om het jubileumjaar(*) van de club in te luiden. Zij realiseerden een indrukwekkende totaalscore van 40 puntjes uit 41 partijen!
(*) op 4 januari 2024 wordt de club 90 jaar jong!

Tijl dwong zetherhaling af en scoorde de eerste (en een-na-laatste) remise van de avond.

Tijl Fokkinga snoepte Casper een half puntje af. De witte stelling lag gevaarlijk open, maar matgeven op de koningsvleugel zat er niet in en bij “verdrijven” kon de koning weleens uit het zicht verdwijnen, waarna ongetwijfeld een tegenaanval zou volgen. Daarom nam zwart geen risico en ging voor zetherhaling. “Het is mijn eerste partij tegen een gm”, aldus Tijl.

Ook Hugo en Lode deelden het punt.

Lode de Jong speelde een spannende en mooie partij tegen Hugo. De zwarte koning werd van tijd tot tijd opgejaagd tussen de 6e en 4e rij door toren en loper. Een foutje is dan zo gemaakt, maar zwart vermeed de valkuilen en liet onder andere een giftig pionnetje op het bord staan. Na afloop vertelde Hugo dat Lode lange tijd steeds de beste (en noodzakelijke) zet had gespeeld. Ook een verdiende remise dus!

Of Tijl en Lode de volgende twee grootmeesters worden die Moira-Domtoren aflevert, zal de toekomst moeten uitwijzen, maar laat duidelijk zijn dat Moira-Domtoren in zijn negentigste bestaansjaar meer dan ooit een bruisende vereniging is, met behalve veel geschaak en gezelligheid op de vrijdag een prachtige jeugdafdeling (70 leden en momenteel helaas een wachtlijst), een leuke interne competitie, 4 teams in de KNSB-zaterdagcompetitie, regelmatig snelschaak- en rapidavonden, Oliebollenavond, Paasduotoernooitje, …