Hing Ting Lai wint 18e Rapidtoernooi

IMG_0436

De winnaars van de 18e editie (foto’s: Loes van Gool)

Het 18e Rapidtoernooi van Moira-Domtoren is gewonnen door Hing Ting Lai met een score van 6 uit 7. In de laatste ronde haalde hij de toernooizege binnen door Dennis Brouwer te verslaan, terwijl concurrenten Mark van der Werf en Evert Rademakers tegen elkaar niet verder kwamen dan een gelijkspel  (5½). Onlangs won Hing Ting ook al het ijzersterk bezette Lightning Chess Kampioenschap in Tilburg, een discipline die niet elke topschaker zal beheersen. Je zag de snelheid een beetje terug in zijn (zeer fraaie) spel, waarin hij strategische denkpauzes afwisselde met vlotte beslissingen. Ratingfavoriet Tycho Dijkhuis, ooit begonnen als jeugdspeler bij Moira-Domtoren en tegenwoordig uitkomend voor HMC in de meesterklasse, kwam er helaas niet aan te pas dit toernooi en moet volgend jaar dus nog maar een keertje terugkomen om zijn eerste rapidtitel bij Moira-Domtoren proberen binnen te slepen. Beste speler van eigen club was Daan Schönberger met 4 punten.

IMG_0407

Groep 2-winnaar Harry Appelo versloeg onder andere onze clubgenoot Dies de Dreu.

In groep 2 boekte Harry Appelo vier overwinningen op een rij. Hij versloeg onder andere het jeugdige talent Joël van der Werf, die in eerdere edities al eens groep 3 op zijn naam schreef. In de 5e ronde leek een eind aan het sprookje te door een nederlaag tegen directe concurrent Ger Hageman. Niet in het minst uit het veld geslagen liet Harry – gapende afgronden minzaam passerend – gewoon nog twee overwinningen volgen. Daarmee gaf hij niet alleen Ger het nakijken, maar ook de andere titelkandidaten, die zich tevreden moesten stellen met een tweede (Tim Grutter, 5½ punt) en derde plaats op het podium (Joël van der Werf, 5).

IMG_0434

Groep 3 was zoals altijd een mix van talent, ervaring en puur schaakplezier. Uiteindelijk waren er 4 winnaars, met allen 5½ punt: jeugdspeler Robert Huizer ging voor de groepswinst, maar verloor in allerallerlaatste ronde van de (90-jarige!) Jan Hellevoort. René Weerts en voormalige Paul Keresspeler René Klaasman (die de toernooideelname als cadeautje had gekregen van zijn zoon) completeerden het kampioensviertal. Moira-Domtorenschaker Ricardo Heins viel met 4,5 punt net buiten de prijzen.

IMG_0432Behalve de geldprijzen waren er ook enkele extra prijzen voor jeugdspelers. Het felbegeerde glazen schaakspel ging naar Maaike Bonenkamp (op TPR het best scorende meisje). Voor Anouk Ubbink en Laura Schoonhoven waren er enkele presentjes van de Chess Queens (met dank aan Jan Jaap Janse voor het langsbrengen). Jeugdschaker Polle van Arendonk ten slotte (net een puntje te weinig voor de geldprijzen) ontving een thermometer, zodat hij voortaan binnen en buiten de speelzaal de temperatuur op kan nemen.

IMG_0402Een woord van dank is op zijn plaats: aan alle schakers voor hun deelname en de sportieve manier waarop ze de strijd aangingen, Loes van Gool voor de perfect smakende broodjes, nogmaals Loes voor het schieten van de foto’s, Tia van der Let voor het verzorgen van de borrelbar, Frans Jacobs voor het inschrijven van de deelnemers), voorzitter Kees Pafort voor het uitdelen van de prijzen, de leden van de stukkenbrigade die zaterdag voor aanvang eenheid wisten terug te brengen in de bordlegers en alle andere vrijwilligers die hebben bijgedragen aan een geslaagde schaakdag.

Als indirect gevolg van het feit dat Pinksteren in juni viel, vond tegelijk met het rapidtoernooi ook het HSG Open plaats. Enkele trouwe deelnemers waren er daarom ditmaal niet bij. Gelukkig werd dit gemis gecompenseerd door een toestroom van nieuwe deelnemers uit de regio (o.a. van Het Kasteel, Lekstroom en Acquoy!) en tot ver daarbuiten. Bij een volgende gelegenheid zien we graag iedereen terug. Daarom melden we alvast dat de 19e editie van het toernooi gepland staat voor zaterdag 30 juni 2018!