Drie winnaars op 17e rapidtoernooi

IMG_0275

Groep 1 in opperste concentratie (foto’s: Loes van Gool)

Het 17e Rapidtoernooi van Moira-Domtoren kende een sterke bezetting. Van de 58 schakers die op zaterdag 25 juni 2016 hun weg wisten te vinden naar het Rode Kruisgebouw in Utrecht, zaten er maar liefst 24 in groep 1,  met behalve oud-winnaars als Xander Wemmers, Hugo ten Hertog en Bruno Carlier nog wel een tiental andere spelers met een 2100+-rating. Klik hier voor de eindstanden.

IMG_0279 (2)Na 3 ronden gingen Hugo ten Hertog en Lars Ootes met 100% aan de leiding.In het onderlinge treffen in de 4e ronde bereikte Hugo met de zwarte stukken een moeilijk te verdedigen eindspel van dame tegen toren en loper en won uiteindelijk. Daarmee leek hij “eenvoudig” af te stevenen op een nieuwe titel, maar in de 6e ronde verloor hij van Xander Wemmers: met nog 2 seconden op de klok gaf Xander mat, zich verontschuldigend dat hij wel moest, want zonder schaakje was de strijd tegen een op promotie staande pion verloren. Nu stonden er opeens 5 spelers op 4½ punt. In de laatste ronde wonnen zowel Hugo en Xander, en eindigden samen met Tobias Kabos uit Amstelveen op 5½ punt (hij versloeg o.a. Lars Ootes en Bruno Carlier). Op grond van SB mag Hugo zich opnieuw toernooiwinnaar noemen. Het prijzengeld echter ging netjes door drieën.

IMG_0266 (2)De eerste ronde in groep 2 begon vrij slecht voor de ratingfavorieten: bijna de helft van de op papier sterkere schakers ging onderuit. Moira-Domtorenspeler Paul van Leeuwenkamp ging lang aan de leiding, maar verloor in de 4e ronde dramatisch door zijn dame weg te geven in houdbare stand. Na 6 ronden kon Jacko Reiding uit Arnhem, met 5½ punten, de groepswinst niet meer ontgaan. Wel kwam Gavin Wallace op gelijke hoogte, door hem in de laatste ronde te verslaan. De 3e plaats werd gedeeld door Paul van Leeuwenkamp en Daniël Gielen.

IMG_0270Groep 3 leek een prooi te worden voor de Hooglandse jeugdspeler Szaby Buzogany. Met de finish in zicht morste Szaby echter anderhalf punt in de laatste twee wedstrijden, waardoor hij werd ingehaald door Jan Kruisselbrink uit Zwolle (6 uit 7). Szaby werd tweede, ex aequo met PieterJan Mellegers.

 

IMG_0260

Selfie van de clubmascotte (geschonken door onze Noorse schaakvrienden uit Egersund tijdens hun bezoekje aan Moira-Domtoren in 2009) met zakjes Engelse drop.

Behalve de geldprijzen werd deze editie in elke groep een pechprijs uitgereikt. In verband met de Brexit (nota bene daags voor het toernooi) meende de toernooileiding zakjes Engelse drop uit te moeten delen aan de pechanten. Deze door schakers en niet-schakers vrijwel vergeten lekkernij was opeens terug in de belangstelling. Met een beetje goede wil kun je een opvallende parallel ontdekken tussen schaken en dit snoepgoed. Niet omdat de felgekleurde, (qua additieven) e-lijnblokkerende exemplaren doen denken aan de stukken waar de SGS-meisjesschaakmiddagen worden opgefleurd. Maar wel vanwege de gemengde gevoelens die dit caloriebommetje oproept. Bij Engelse drop denk je immers soms: “briljant”, maar ook vaak: “deze had er van mij niet bij gehoeven”.  Toch moet je door. Dat geldt ook voor schaakpartijen, waarin genialiteit soms wordt afgewisseld met grafzetten waarvan je eigenlijk een beetje moet braken. De taaie strijd stoppen is echter geen optie.

IMG_0286

De (meeste) winnaars van de editie 2016

Een woord van dank is op zijn plaats: aan alle schakers voor hun deelname en de sportieve manier waarop ze de strijd aangingen, het cateringcomité (Loes van Gool zorgde weer voor perfecte broodjes, Tia tekende voor de barbediening), Rijn de Jonge (inschrijving deelnemers), Guus van Eeden, die als deelnemer de uitslagen in groep 3 coördineerde en alle andere vrijwilligers die hebben bijgedragen aan een geslaagde schaakdag.

De 18e editie van het toernooi staat gepland voor zaterdag 24 juni 2017!