Met dank aan N.O.

Niet OpgekomenIets voor half negen. Eerste punt met dank aan N.O. Het lukte Amersfoort 3 niet om een invaller te regelen voor een Flohr broer die ziek was. Intern zijn er alleen spelers van hogere teams, extern speelt het vijfde ook een wedstrijd. Ze kunnen verder niemand bereiken die kan. Al rondwandelend hoor ik de echte oorzaak. Niemand durft tegen De Kraker. Ik maak van de nood een deugd. Eindelijk tijd om een verslag te maken van een wedstrijd van het eerste. Een liveverslag nog wel.

Eerste rondje langs de borden. Wint Tom daar al een pion? Al onze zwarten staan lekker, vooral Erik en Albertus. En we staan al een punt voor. Ik neem een biertje denk ik. Vijf minuten later. Dat ging niet alleen om een pion. Tom heeft de tegenstander behoorlijk ingesnoerd en dreigt zijn paard op e6 te planten met wie weet wel kwaliteitswinst of heerlijke stelling. Eriks tegenstander heeft zijn koning al naar e2 moeten zetten na een venijnig tussenschaakje. Daar gaat iets goed fout.

Na een uur en een kwartier dreigt het bij Bram ook een scherpe bedoening te worden. Geeft ie daar een pion voor een aanvalslijn op de zwarte koningsstelling? Terwijl ik dit opschrijf geeft ie plots op?!? Uw reporter heeft wat finesses gemist. Hij stond al een kwaliteit achter, en echt tegenspel was in geen velden of wegen meer te bekennen. Dit verslag moet het niet hebben van zijn schaaktechnische kwaliteiten besluit ik. 1-1Uw reporter

Bij de bar blijkt dat Bram onnodig een kwaliteit gaf. Ik mis in de analyse regelmatig de simpelste zetten, maar na één leuke combinatie te hebben ingebracht, vergezeld van de opmerking: “Ik snap wel waarom jullie bord zeven hebben leeggelaten,” ga ik weer snel naar de speelzaal. De koning van Eriks tegenstander staat inmiddels op e3. Bart-Jan heeft inmiddels d5 gespeeld in de Siciliaan, dan sta je altijd goed.

Kwart voor tien, nieuw rondje borden. Tom en Erik staan heerlijk. De andere borden kunnen nog alle kanten op. Alleen bij Kees ben ik bang. Tegenstander heeft thematisch zijn pion op e5 geofferd waarna de Konings-Indische loper een machtig wapen lijkt te worden. Maar al snel wordt dit geneutraliseerd, en staat Kees twee pionnen voor in een stelling waar de tegenstander weinig tegenspel lijkt te hebben. Tjerk kan het spel spelen waar hij goed in is. Actiever stukkenspel versus een gezondere pionnenstructuur. Ik ben optimistisch.

Weer vijf minuten later. Het is nog niet zo makkelijk bij Erik. Inmiddels zijn een aantal stukken geruild. In een eindspel is de koning op e3 misschien wel sterk…Trek in nog een biertje, maar moet natuurlijk wel goed verslag kunnen blijven doen… Zie opeens combinatiemogelijkheden bij Erik …Toch maar een biertje! Ze hebben goede barhappen bij Amersfoort: worst, olijven en tomaatjes.Barhapjes Bram gaat ook een rondje langs de borden maken. Ben benieuwd wat zijn oordeel is.

Blunder bij tegenstander Erik?… Ja 1-2! Bram ontbeert verslaggeverskwaliteiten. Te veel oude bekenden  om mee te kletsen. Amersfoort is zijn oude cluppie. Kees wint kwaliteit. Nee nog veel meer. 1-3 Dat gaat lekker! Ik kijk weer wat mee bij de analyse. Wil weer net volgens beproefd recept één briljante zet voorstellen om daarna weer schielijk te verdwijnen richting speelzaal, komt Albertus melden dat ie ook een punt gescoord heeft. 1-4. …Vlak daarna wint Tom ook, 1-5 en we zitten nog niet eens in het laatste uur!

De twee jonkies van Amersfoort 3 houden moedig stand. Bart-Jan staat ietwat benauwd tegen Sem die flink druk uitoefent met zijn loperpaar. Tjerk kan nog alle resultaten worden. Wel een ongebruikelijk tijdsvoordeel, Tjerk bijna een uur, terwijl Samuel onder de 20 minuten duikt. Ik neem nog een biertje en stort me in het feestgedruis bij de bar. Sfeer is uitstekend.

Tien minuutjes later toch nog maar even een rondje lopen. Kan het bier zijn, maar ik zie het eerder 1-7 worden dan 2,5 – 5,5. En nog weer tien minuutjes later wordt dat bewaarheid. Ze knokken door tot de laatste seconde, maar Tjerk en Bart-Jan spelen secuur. Eindstand 1-7. Kijk vooral even naar de stand.