51e vierkampentoernooi: Jeffrey van Renswoude herovert titel

Klik voor uitslagen en eindstanden in pdf-formaat.

2e ronde Vierkampen 2013; foto gemaakt door Rijn de Jonge.

2e ronde Vierkampen 2013; foto gemaakt door Rijn de Jonge.

Jeffrey van Renswoude won de 51e editie van het schaaktoernooi dat in het Utrechtse jaarlijks bij de opening van het seizoen hoort. Hij behoefde in de derde en laatste ronde slechts remise te spelen om tot winnaar van de Invitatiegroep te worden gekroond. Paul den Boer behaalde een keurige tweede plaats. Een vierkampentoernooi is aantrekkelijk, omdat het slechts drie ronden duurt en door de groepsindeling (viertallen) vele (groeps)winnaars kent. Moira-Domtoren mag zich jaar na jaar verheugen in een flink aantal deelnemers: 64 dit jaar, waarvan ruim de helft uit de organiserende schaakclub. Er werd pittig geschaakt, er moest in alle groepen tot in de laatste ronde gestreden worden om de winst binnen te halen.

Bijzondere winnaars zijn natuurlijk de 100% scorenden: Tjerk Hacquebord die tot vorig jaar dit Vierkampen-toernooi als wedstrijdleider organiseerde, liet merken dat hij terug is, en haalde alle drie punten. Dat deden ook Philip Verlinde, Giannis Panos, Guus van Eeden en Jon Kamphuis. Maar PieterJan Mellegers, Maarten Metz, Tony Schoen, Maarten Löffler, Daan Schönberger, Peter Das, Albertus ten Hertog en de al genoemde Jeffrey van Renswoude mogen er met hun 2½ wedstrijdpunten natuurlijk ook zijn. Het was opvallend dat er veel Moira-spelers met de prijzen vandoor gingen, wat natuurlijk enig gefluister ontlokte bij hen die geen lid zijn van deze mooie club.
Er werd ook door de jeugd een afzonderlijk toernooi gespeeld. In vier groepen deden 18 jeugdigen mee, allen lid van Moira-Domtoren. Daniël Gielen versloeg in barrage zijn broer Simon en werd kampioen. Oele Dijkhuis, Frits Geelhoed en Tije Baars waren de andere groepswinnaars.
De prijzen werden ten slotte op de laatste avond uitgereikt door toernooidirecteur Rijn de Jonge samen met Moira-Domtorenvoorzitter Kees Pafort, die als laatste zijn partij beëindigde. De plannen zijn er om in 2014 als de club 80 jaar bestaat opnieuw Vierkampen te organiseren, of dat naar het voorbeeld van Tata op wisselende locaties gebeurt, is bijna geen vraag: met zoveel ruimte, zalen, geneeskundige hulp in de buurt, en genot via de voortreffelijke bardienst in het Rode-Kruisgebouw aan de Koningsweg in Utrecht durft eigenlijk niemand zo’n voorstel te doen. Maar het is best mogelijk dat we andere verrassingen uit de hoge hoed toveren. Dus zet het 52e Vierkampentoernooi van MDT in uw agenda bij de opening van het seizoen 2014-2015.

Rijn de Jonge

 

Ronde 3: In de laatste ronde van het 51e Vierkampentoernooi stelde Jeffrey zijn titel veilig door remise te spelen tegen Seth van der Vegt. De strijd om de tweede plaats ging tussen Ed van Eeden en Paul den Boer. Na een felle strijd won Paul.
Het was een prachtige editie met een droomdeelnemersveld. Dank aan alle deelnemers en aan toernooidirecteur Rijn de Jonge en alle vrijwilligers die het toernooi tot een succes maakten. Een kort verslagje met foto-impressie volgt. Tot die tijd kun je je alvast vermaken met de uitslagen en eindstanden in pdf-formaat. Volgend jaar spelen we de 52e editie. Geen jubileum, maar mogelijk wel een bescheiden feestje, want de club bestaat dan 80 jaar, en het toernooi passeert de breedtegraad waar we met z’n allen op wonen…

Ronde 2: In de invitatiegroep wist Jeffrey opnieuw een vol punt te scoren, en lijkt daarmee nu al verzekerd van de eerste plaats, omdat Seth niet wist te winnen van Ed van Eeden. Integendeel, hij verloor. Johnny de Kraker leed naar eigen zeggen een wat onnodige nederlaag tegen Leo Littel. Gelukkig zorgde Lena wel voor een punt, zodat de Krakers toch nog tevreden naar huis gingen. Wout van Goor lag lange tijd onder vuur. Zijn tegenstander had materiaal geofferd, en Wouts koning bleef lang onhandig staan. Maar Wout had zijn stukken zo neergezet, dat het zijn tegenstander maar niet lukte een aanval te ontwikkelen. Het duurde even, maar toen was de vis op het droge.

Veteraan Freek Negrijn – in een ver verleden teamgenoot van Jos v/d Brink tijdens de gloriejaren van “De Dom” – had deze ronde opnieuw pech. Hij kwam prima te staan, maar gaf de partij aan het eind weg. Jammer, maar vrijdag is er nog een kans. Dan spelen we de slotronde. Direct na afloop van de laatste partij volgt de prijsuitreiking.

Ronde 1: De eerste ronde zit er alweer op. En ja het is weer gelukt: een schaakbord vol deelnemers, en een uitstekende bezetting in de breedte. Door de toevoeging van twee deelnemers wordt in tegenstelling tot eerdere berichten ook in groep Q gewoon een vierkamp gespeeld. Ten opzichte van de conceptindeling is er vanaf groep D best veel veranderd, waardoor nogal wat spelers last minute in een andere groep terechtkwamen. Afijn, de wedstrijdbriefjes boden uitkomst bij het zoeken van de tegenstander, op één uitzondering na: 1 speler stond abusievelijk vermeld op twee briefjes in verschillende groepen, en begon uitgerekend met zijn partij in de verkeerde groep. Gelukkig kon dit probleempje vrij snel worden rechtgezet.
.