Casper landskampioen!

nkd2014

De traditionele groepsfoto

 

Casper is gisteren kampioen van Nederland geworden in de D-categorie (jeugd t/m 12 jaar). Na drie dagen en negen ronden finishte hij met 8,5 punt, 1,5 punt meer dan zijn achtervolgers.

‘Ik reik op alle jeugdtoernooien graag prijzen uit,’ aldus KNSB-bestuurslid Dharma Tjiam tijdens de prijsuitreiking, ‘maar het NK D vind ik nog net iets leuker dan de andere toernooien.’ Dat zal iets te maken hebben met de bijzondere sfeer van het toernooi. Een prachtige locatie in een uitgestrekt park met een groot voetbalveld, omzoomd door hoge bomen waarin ooievaars zitten. Uitstekende organisatie, meestal mooi weer, een camping-achtige sfeer.

Althans, buiten het gebouw. In de speelzaal wordt gebikkeld. Want het is ook een zwaar toernooi: drie pittige partijen per dag, drie dagen achtereen. Casper was uitstekend op dreef: in al die partijen liet hij alleen tegen Liam Vrolijk een half punt liggen. Hier staat een uitgebreid verslag van het toernooi met een paar van Caspers partijen, besproken door Herman Grooten.

Liam moest uiteindelijk in een barrage tegen Eelke de Boer uitmaken wie met de tweede plek naar huis kon; dat werd Liam. Die mag dus in oktober met Casper naar het Europees Kampioenschap in Batumi, Georgië, waarvoor Joris zich eerder al geplaatst had door zijn tweede plaats op het NK C. Twee clubgenoten dus op het EK!

Ook Thijs en Frits deden mee in Rijswijk. Thijs sloot een goed toernooi af met een plek net buiten de top 10, met evenveel punten als de nummer 6. Frits eindigde op 2,5 punt.

Bij de meisjes ging de titel naar Pascalle Monteny, die ook anderhalve punt voorsprong had op de nummers twee en drie, Marlinde Waardenburg en Robin Duson. Pascalle kwalificeerde zich daarmee voor het EK.

Hier staat alle informatie over het toernooi.