Bram Beijer verovert rapidtitel

IMG_0139

foto: Tom Rose

De zesde editie van het Open Rapidkampioenschap van Utrecht is gewonnen door Bram Beijer! Klik hier voor de eindstand. Met twee overwinningen en een remise op de slotavond bracht Bram (die zijn sabbatical dit seizoen 5 keer onderbrak voor de rapid) zijn totale score op 11,5 punt bleef daarmee de concurrentie een half puntje voor. Bij het ingaan van de allerlaatste ronde had ook Elmer van Veenendaal nog kans op een (gedeeld) kampioenschap, maar Elmer ontmoette daarin een OZU-voorman Ed van Eeden in topvorm en verloor dit duel. Daardoor zakte Elmer terug naar een derde plaats die hij deelde met wedstrijdleider én tweevoudig rapidkampioen Daan Schönberger. Verrassend tweede werd Bart-Jan Andriessen met een prachtige score van 11 punten. Een groot succes voor Bart-Jan die pas onlangs het schaakspel weer oppakte na een jarenlange pauze.
De rondeprijzen gingen op deze avond naar Ed van Eeden (opnieuw 3 uit 3), PieterJan Mellegers en Bram van Reemst.

Iedereen bedankt voor zijn of haar deelname en inzet! Volgende evenement: het Rapidtoernooi van Moira-Domtoren op zaterdag 24 juni.

IMG_0132

foto: Tom Rose

Bezoek & lichte paniek
Op deze laatste speelavond kregen we kort bezoek van een sterke (ex-)schaker uit Macedonië die toevallig in de buurt was. Tjerk toonde zich gastvrij door met zwart in de Schotse opening na een zet of tien een stuk weg te blunderen.
Verder mag niet onvermeld mag blijven dat er korte tijd enige verwarring was over de score toen bij het ingaan van de laatste ronde Bram en Elmer door het schema op het bord opeens 11 punten kregen toebedeeld i.p.v. de 10,5 waar ze recht op hadden. De “fout” bleek echter te worden veroorzaakt door een enthousiaste afronding van het altijd behulpzame rekenprogramma Excel, die om het makkelijk te maken alleen optrad bij de kampioenskandidaten. Zij hadden namelijk al een score met dubbele cijfers bereikt, waardoor de kolom te smal was geworden voor het ook nog vermelden van een decimaal!

4e speelavond

De ontknoping nadert. Nog maar drie ronden te gaan. Wie wordt dit seizoen de rapidkampioen? Beste papieren heeft Bram Beijer, die ook op de vierde speelavond – zeker voor een (tijdelijke) niet-schaker – opvallend goed stand hield. Zo speelde Bram een solide remise tegen Elmer van Veenendaal, die daarmee zijn eerste echte half puntje afstond. Door afwezigheid tijdens eerdere ronden volgt Elmer koploper Bram op een half puntje afstand (8½). Als avondprijs koos Elmer de geldclip, die hem behalve in vakantielanden met hyperinflatie uitstekend van pas zal komen op de slotavond als hij zich in de prize money weet te spelen. Maar ook volgers Daan Schönberger (die tegen twee nederlagen aanliep en daarmee zijn koppositie prijs moest geven), Tom Rose en Bart-Jan Andriessen (8 punten) kunnen bij de minste misstap van het kopduo alsnog de titel veroveren. Een betere garantie voor een spannende slotavond is er niet!

Prijzen waren er deze avond o.a. ook voor de beste nieuwe deelnemers Jasper Reichardt en Marcel Scholten. Dankzij de paaseitjes (geschonken door een deelnemer, waarvoor dank) en de allerlaatste pepernoten van het seizoen (nog over van de 1e speelavond), oké hier en daar een biertje en bovenal het prettig schaakvolk was de sfeer tijdens en na het schaken wederom prima. Wordt vervolgd op 12 mei!

3e speelavond

Kasim en Daan.Rapid.24.02.17

foto: Rijn de Jonge

Op de derde speelavond deed Daan Schönberger goede zaken. Hij scoorde 3 uit 3 en won het onderlinge duel tegen Ed van Eeden. Met 7 punten staat Daan nu een half punt voor op Bram Beijer. De kop van het peloton volgt op slechts 1 puntje afstand. De strijd is dus nog niet gestreden!

Rapid 3

foto: Rijn de Jonge

Kersverse deelnemers Ger Hageman en Twan Leenaers voegen zich meteen bij de achtervolgers door ook 3 uit 3 te scoren. Andere avondwinnaars waren Wouter Le Fèvre (meest gemiddelde speler met een perfect uitgebalanceerde score van 4,5 uit 9) en Joris Boons (beste nieuwe deelnemer).

2e speelavond

Op de tweede speelavond was ook OZU-voorzitter Ed van Eeden weer van de partij en scoorde prompt 100%, Hij doet dus volop mee om de titelstrijd. Andere avondwinnaars waren Antoni Elkenbracht (beste jeugdspeler), Bram Beijer (beste huisschaker), Froukje Willems en Rijn de Jonge. De lijst wordt aangevoerd door Tjerk Hacquebord. Met 5,5 uit 6 partijen staat hij een punt los, maar wat zegt dat als je zoveel topschakers nog moet ontmoeten?!

1e speelavond

002

Denkend aan het smeltende Poolijs waande ook onze diep-Noorse clubmascotte zich in Spaanse sferen. De eerste speelavond van het Open Rapidkampioenschap stond dan ook (deels) in het teken van Sinterklaas met pepernoten in diverse smaken. Uiteraard was hier een prijsvraagje aan verbonden: wat voor smaak hadden de oranje exemplaren op de bar? Judith van Amerongen wist het en won de peperchallenge: sinaasappel! Andere (foute) oplossingen waren: mandarijn, vanille, pepernoot, paprika, boterbal en amandelbloesem!

Vrijdag 2 december was de eerste speelavond, met alvast een heel leuk deelnemersveld. Na 3 ronden gaan Elmer van Veenendaal, Ton Mackaaij en Tjerk Hacquebord aan kop met de maximale score. Zij worden op de hielen gezeten door Pim Ydo en Jeroen Bollaart, en ook het peloton tweepunters zal ongetwijfeld de achtervolging gaan inzetten. Klik hier voor de stand. Volgende ronde: vrijdag 3 februari. Schrijf het in je (papieren?) agenda!

 

 

Klik hier voor de stand na vier speelavonden en 12 ronden. De finale is op vrijdag 12 mei en belooft bijzonder spannend te worden want koploper Bram Beijer staat maar een half puntje los. We hopen op de slotavond alle deelnemers van dit seizoen weer te zien, maar ook nieuwe deelnemers blijven uiteraard welkom!
Let op: in de laatste drie ronden worden er helaas geen byes meer uitgedeeld!!!

Aanmelden: op elke speelavond tot 19:45 uur in de zaal, per e-mail via wedstr@moira-domtoren.nl of sms naar 06-19575054 o.v.v. je speelsterkte.

Het toernooi wordt gespeeld over vijf avonden, met telkens drie rondes per avond. Het speeltempo bedraagt 20 minuten p.p.p.p.

Overzicht speeldata 6e Open Rapidkampioenschap van Utrecht:

 • 2 december
 • 3 februari
 • 24 februari
 • 14 april
 • 12 mei

Speelschema:

 • 20:00 eerste ronde
 • 21:00 tweede ronde
 • 22:00 derde ronde

Speeltempo: 20 minuten p.p.p.p.

Bijzonderheden:

 • In totaal zijn 6 byes mogelijk. Later instappen of eerder uitstappen op een avond is dus mogelijk!
 • Op de laatste speelavond kun je geen byes meer opnemen.
 • Indeling volgens het Zwitsers systeem.

Prijzen: 1e € 50, 2e € 30, 3e € 20; verder diverse avondprijzen en ratingprijzen in natura.

GRATIS deelname

Aanmelden: op elke speelavond tot 19:45 uur in de zaal, per e-mail via
wedstr@moira-domtoren.nl of sms naar 06-19575054 o.v.v. je speelsterkte.