Yong Hoon de Rover winnaar 19e editie rapidtoernooi Moira-Domtoren

Yong Hoon versloeg in de laatste ronde jeugdtalent Edwyn Mesman; op het buurbord kwam Elmer in de allerlaatste seconde langszij en werd daarmee 2e.

Op de laatste zaterdag van juni trotseerden 60 deelnemers zomerwarmte en een helft van het zinderende WK-voetbalduel tussen Frankrijk en Argentinië. Want het was tijd voor de 19e editie van het rapidtoernooi van Moira-Domtoren. Verdeeld over drie groepen streden de deelnemers om de eer en ook een beetje om de prijzenpot natuurlijk. Winnaar werd Yong Hoon de Rover. Hij was de ratingfavoriet, maar kreeg de overwinning allerminst cadeau. Yong Hoon, in 2015 al een keertje nummer 2, moest hard vechten om terug te komen na een nederlaag tegen de Utrechtse schaker Tom de Jong. Tom had zelf het nakijken toen hij in de laatste twee ronden onderuitging. Een kansrijke aanvalsstelling in de slotronde tegen Elmer van Veenendaal liep stuk, en hij ging nog door zijn vlag ook! Tom vatte het sportief op (“Je kunt niet altijd winnen”, aldus de kersverse rapidkampioen van OZU). Elmer sloot zijn toernooi hiermee af met 5½ punt en een prachtige tweede plaats. Hij heeft nu een goede bestemming voor de “moneyclip” (of is het andersom?) die hij in 2017 als avondprijs won tijdens het Open Rapidkampioenschap op de vrijdagavond. Barry Brink werd ongedeeld derde met een half puntje minder.

012

De winnaars op een rijtje in de zonovergoten binnentuin

In groep 2 ging de titel naar David Berendsen. Hij bleef zijn directe concurrent (de nog ratingloze Afram Malki uit Almelo) een vol punt voor. De buit van de derde prijs werd verdeeld tussen Carlos Preuter, Judith van Amerongen en Moira-Domtorenspelers Daniël Andel en Wouter Le Fèvre. Groep 2 speelde in dezelfde zaal als groep 1, vlak bij wijd de geopende deuren naar de patio.

007

Nestor Jan Hellevoort (links) was ook weer van de partij, hier met wit tegen Bas van Arendonk. Aan het tweede bord speelt Henk van Lingen tegen Casper van Hussen.

 

In groep 3 speelden veel jeugdspelers. Zij namen het op tegen de meer ervaren schakers die het soms knap lastig hadden. Jeugdschaker Polle van Arendonk won de groep, de tweede prijs was voor Wim Bergers. De derde prijs ging naar Ricardo Heins, voor wie juni 2018 veel prijzen opleverde (zo won hij onlangs groep C van het OKU).

Iedereen bedankt voor zijn deelname en hulp (zaalopbouw, broodjes en overige catering, assistentie bij de wedstrijdleiding)! De volgende editie staat gepland voor zaterdag 29 juni 2019.

010

Op de achtergrond bestrijden 1e teamspelers van Moira-Domtoren Erik Janse en Bram Beijer elkaar, op de voorgrond neemt Niels Hendrikx het op tegen Jelle Bauer, oud-jeugdspeler bij Moira-Domtoren.