Dirk Floor opnieuw winnaar Vierkampentoernooi

Het 57e Vierkampentoernooi zit er weer op. Het was een mooi toernooi met strijd, gezellige nadronk, analyses en opmerkingen: “Maar de volgende keer…” Want schakers leven van de hoop op beter. Er waren twee prijzen per groep.  Want schakers zijn gretig genoeg om niet alleen een partij te winnen, maar ook een prijs* in de wacht te slepen. Check de uitslagen, eindstand en (klik eerst op “meer lezen”) fotogalerij
Het toernooi is ditmaal gewonnen door Dirk Floor door winst in de invitatiegroep! Daarmee volgt hij Hugo ten Hertog op, de kampioen in 2018. Terwijl Dirk al een keer eerder winnaar was van dit toernooi. Na een remise in de eerste ronde tegen Sander Boogaard (die tweede werd) versloeg hij achtereenvolgens Marcel Schröer (plaats 3) en Daan Schönberger (plaats 4).

Groep A was een prooi voor Willem Hensbergen (3 uit 3!). Andere topscorers met 3 uit 3 zijn: Willem Frouws (groep E) en Peter Rijsdijk (groep K). Groep B werd gewonnen door Bob Bishoen, dankzij een overwinning op Kees Vreeken in de laatste ronde. Een bijzondere vermelding verdient ook Hans Koedam: hij behaalde in de eerste ronden twee remises en won warempel in de laatste ronde; maar toen was de eerste prijs nog niet binnen: een barrage snelschaken met Roy Stekelenburg eindigde gelijk(1-1); daarna won Hans de armageddonpartij met wit.
Er zijn ook bijzonder scorende Moira-Domtoren leden. De 13-jarige Kevin Moonen wint door een overwinning in de laatste ronde en na loting groep O. Frans Jacobs wint groep M, Michiel van der Linden greep de macht in groep L, en Dies de Dreu slaat zijn slag in groep D.
Moira-Domtoren ziet terug op een geslaagd toernooi. Het schaakseizoen 2019-20 is geopend. Er worden al plannen gemaakt voor de 58e editie. Diverse schakers zeiden: tot volgend jaar!

(*) Ook dit jaar werden de prijzen verzorgd door House of the Special Sports.

Ronde 2

In de invitatiegroep is Dirk Floor door een overwinning op Marcel Schröer een halfje los van de drie andere spelers. Maar op remise spelen is geen garantie voor een nieuwe groeps-overwinning voor Dirk!
De volle 100% punten werden behaald door Willem Hensbergen (groep A), Kees Vreeken (B), Willem Frouws (E), Geurt van de Wal en Peter Rijsdijk (beiden K!!) en Ricardo Heins (N). Geen enkele deelnemer is al zeker van de overwinning en dat wil je altijd graag in een toernooi: volop spanning tot het eind.

Vrijdag is de finale ronde. We hopen rond 23 uur aan de prijsuitreiking te kunnen beginnen. Bijzonder is dat er dan ook een prijs wordt uitgereikt die een aantal jaren geleden niet in ontvangst is genomen; wellicht ontvangt deze schaker nóg een prijs, maar dan voor zijn prestaties dit jaar. Bezoekers zijn de hele avond welkom in het clubgebouw van Moira-Domtoren, het Rodekruisgebouw aan de Koningsweg in Utrecht.

Vrijdag is ook de finale in het jeugdtoernooi. Daar nemen 28 jongeren aan deel. Ook daar is de strijd niet gestreden. De prijsuitreiking bij de jeugd vindt plaats op vrijdag 27 september.

Ronde 1
Het 57e Vierkampentoernooi is begonnen! Met 56 deelnemers aan het hoofdtoernooi en 28 aan het jeugdtoernooi waren de speelzalen wederom goed gevuld. In de invitatiegroep eindigde de partij tussen Sander Boogaard en Dirk Floor – kampioen van vorig jaar – in remise en wist Marcel Schröer in de tijdnoodfase het toreneindspel Daan Schönberger naar zich toe te trekken. In groep A won Tom Rose van zijn club- en teamgenoot Erik Janse en versloeg Willem Hensbergen met de zwarte stukken clubkampioen Albertus ten Hertog.
verslag van Rijn de Jonge en Tjerk Hacquebord