Simultaan op Domplein met muziek van Chopin

Frédéric Chopin
Op zaterdag 17 juni is er op het Domplein een evenement met een speciale combinatie van schaken met muziek. Hans Böhm geeft dan een schaaksimultaan terwijl stadsbeiaardier Malgosia Fiebig op het Domcarillon nocturnes van Frédéric Chopin speelt. Wie weet geeft de prachtige muziek van Chopin inspiratie om ook op het schaakbord mooie combinaties uit te voeren…

Deze bijzondere ontmoeting van muziek en schaken is een initiatief van Kees Buskes, die in Utrecht het kunsthuis DAKB heeft gesticht waar mensen vaker kunnen genieten van muziek, al dan niet schakend. Moira-Domtoren heeft het schaakmateriaal voor de simultaan beschikbaar gesteld. Over materiaal gesproken: de beste deelnemer mag een mooie schaaktafel mee naar huis nemen.

Het DAKB-huis aan de Balijelaan 95 (Rivierenwijk) is genoemd naar Dini Adams en Kees Buskes, beiden kunstliefhebbers, en bevat een muziekbibliotheek en een verzameling muziekinstrumenten (fluiten). In de toekomst zullen er muziekstudenten tegen lage huur kunnen wonen. Nu al zijn er regelmatig kamerconcerten, soms van beroemde musici zoals het Fine Arts Quartet tijdens de officiële opening in 2014.

Een nieuw project van het huis is het Chess-Chopin project 2017, gestart op 14 februari, met als ondertitel “Zet ontmoeten aan het denken”. 49 ontmoetingen waarbij er een of meer Nocturnes van Chopin worden gespeeld – op wisselende instrumenten, zoals piano, viool, harp – terwijl er tegelijkertijd kan worden geschaakt. Wanneer een schaker zich aandient wordt er ook een musicus bij gezocht (of omgekeerd) en wordt er wat publiek uitgenodigd en wordt de datum geprikt.

Aanstaande zaterdag is er dus een speciale aflevering van dit project. Ditmaal komt de muziek uit de lucht, uit het carillon van de Dom om precies te zijn (voor leden van Moira-Domtoren natuurlijk heel passend). Beiaardier Fiebig komt trouwens uit Polen, net als Chopin. De simultaan door Hans Böhm begint om 11 uur precies en duurt een uur. Er zijn acht plaatsen beschikbaar, op volgorde van binnenkomst, maar als partijen vlug klaar zijn, dan kunnen extra deelnemers aanschuiven.

Er zijn twee prijzen beschikbaar, nl. twee massief houten en nieuwe Ikea-tafels waarop precies een schaakbord past (winkelwaarde 79 euro). Voor degene die Böhm weet te verslaan (bij meerdere winnaars wordt er geloot) én voor degene die volgens hem de meest veelbelovende deelnemer is. De prijzen worden uitgereikt om 12 uur.

Website DAKB-huis