Schoolschaken: De Spits kampioen

img_2068_32424473016_o

Onder toeziend oog van sportwethouder Paulus Jansen inspecteren de kampioenen van De Spits 1 hun zojuist gewonnen beker; foto’s gemaakt door: Henk van Lingen.

Zondag 22 januari organiseerden de gezamenlijke Utrechtse (jeugd)schaakverenigingen het jaarlijkse schoolschaak-kampioenschap voor basisscholen in de gemeente Utrecht. Voor dit evenement hadden zich maar liefst 83 teams ingeschreven! Het was dus een drukte van belang in het Leidsche Rijn College. Gelukkig konden de deelnemers verspreid worden over een groot aantal ruimtes: de topgroep bezette de aula, de B-groepen speelden in lokalen beneden en op de 1e verdieping.

img_2047_32464459645_o

Een partijtje spelen terwijl de hele zaal en de kijkers thuis je zetten volgen op het scherm? Je moet maar durven!

In de topgroep werd gestreden om de titel “Kampioen basisonderwijs Utrecht”. Winnaar werd … De Spits 1! De Spits is een echte schaakschool en deed mee met acht teams (en werd in dit opzicht alleen gepasseerd door De Achtbaan, dat – inclusief spitsstroken – met tien teams aan de start verscheen). Het kampioensteam bestond uit schakers die allemaal lid zijn geworden van een club: Yannick en Tsjerk spelen allebei bij Moira-Domtoren, Merel was ook lid van Moira-Domtoren en Tom komt uit voor Magnus. Het supertrotse viertal ontving de beker uit handen van sportwethouder & schaker Paulus Jansen. De wethouder speelde zelf ook even een potje (voor groot publiek) op een van de liveborden.

Uit de topgroep plaatsten de zes sterkste teams uit de gemeente Utrecht zich voor de regionale kampioenschappen, die worden gehouden in maart 2017 (in Maarssen). Dat zijn behalve De Spits 1: De Boomgaard 1, OBS Tuindorp 1, Kees Valkenstein 1, Arcade 1 en De Pantarijn 1.

In de B-groep werd geschaakt in poules van 8 teams, die allemaal tegen elkaar speelden. Elke poule zat apart in een lekker rustig leslokaal (zoals in het met prachtige landkaarten behangen aardrijkskundelokaal). Uiteraard waren er in elke poule medailles te winnen. Om ook teams die bestonden uit jonge kinderen een kans te geven, werden de B-poules voornamelijk op leeftijd ingedeeld.

De organisatie was in handen van drie Utrechtse schaakclubs: Moira-Domtoren, Oud Zuylen Utrecht en gastheer jeugdschaakclub Magnus Leidsche Rijn. Het regionale kampioenschap zal worden georganiseerd door SC Vegtlust.