Mieps Fontein overleden

Op woensdag 29 december is onze clubgenoot Mieps Fontein overleden, op de leeftijd van 90 jaar. Jarenlang bezocht zij trouw de clubavond, vaak in het gezelschap van Bets Stegeman, met wie zij samen een taxi nam naar en van de club. Ook maakte zij deel uit van het tweede viertal van Moira-Domtoren (zie verderop in de tekst). De laatste anderhalf jaar lukte dat door covid en de diverse lockdowns begrijpelijkerwijs niet, maar eind vorig jaar speelde zij nog enkele keren mee in de interne competitie.
Van jongs af aan was Mieps blind, maar zij liet zich daardoor niet beperken. Tijdens partijen op de club gebruikte ze een klein schaakspelletje met speciale stukken, die ze aanraakte om de stelling te beoordelen. Haar zet gaf zij door aan haar tegenstander, die deze dan op het gewone bord uitvoerde. Zij had ook een speciale klok waarmee ze met haar handen de tijd kon aflezen. Lees hier een uitgebreide levensbeschrijving van Mieps, gebaseerd op haar eigen herinneringen.

De crematie vond in beperkte kring plaats op donderdag 6 januari, waarna op zaterdag 8 januari een overlijdensadvertentie werd gepubliceerd in de NRC. We wensen de familie veel sterkte toe en hopen dat het een goede uitvaartbijeenkomst was in eigen kring.

Mieps en Bets speelden jarenlang ook externe wedstrijden in het tweede viertal van Moira-Domtoren, samen met Tia van der Let en Michiel van der Linden. Tia schrijft hierover: ” Ik heb een paar keer bij Bets thuis met haar en Mieps geschaakt, maar meestal was het toch thee (of borrel!) drinken en een kruiswoordpuzzel of cryptogram oplossen. Ik ben ook nog wel eens met mijn kleinzoon bij Bets en Mieps langs geweest.” Michiel schrijft hierover: “Mieps en Bets zijn samen met Tia een paar jaar geleden bij ons thuis geweest en naderhand zijn Manon en ik nog naar Mieps en Bets geweest. Bij die gelegenheid heeft Mieps gekookt en Mieps en Bets hebben vele herinneringen opgehaald. Met Tia erbij heb ik nog vaker bezoeken aan ze gebracht, met het schaakviertal en zomaar. Vooral Bets bleef actief schaken. Soms daagde Bets mij ook uit voor een kruiswoordpuzzeltje. Ik speelde met Mieps en Bets ook wel eens partijen na van de oom van Mieps, George Fontein. Dat was een heel sterke schaker in de eerste helft van de twintigste eeuw en deelnemer aan het Nederlands kampioenschap. Op internet vond ik remisepartijen van hem tegen Arnold van Foreest en Richard Reti en verliespartijen tegen Max Euwe. Een diagram uit 1 van die partijen staat in het boek ” Extreme Chess Tactics” van Yochanan Afek. Via het Max Euwe centrum vond ik een memoriam over George Fontein, dat ik aan Mieps en Bets voorlas. Mieps vertelde dat deze George samen met zijn zus Jeanne, die beeldend kunstenares was, in Den Haag woonde. George en Jeanne werden “de schaker en de schilder” genoemd.”