Een waardige entree

Het team Moira-Domtoren 4 van het seizoen 2012-13 heeft iets bijzonders geleverd. Ze eindigden in hun groep 3B op een eervolle derde plaats zonder recht op promotie, maar wat blijkt in het nieuwe seizoen? Ze heten MDT-5 en spelen in groep 2B: binnen de club lager en de SGS hoger gewaardeerd! Op verzoek van de SGS-wedstrijdleiding nemen we een openge­val­len plaats in. Bij rondvraag langs de spelers van ons team bleken allen die uitdaging wel aan te durven. Na jaren nu een seizoen met andere team-tegenstanders.

De samenstelling van ons team is ook veranderd. We hebben Tony Schoen ‘afgestaan’ aan een hoger team, en Marco van Vuuren, een vaste waarde in vorige seizoenen, komt voorlopig niet toe aan clubschaken. Maar…. twee jongelingen komen ons team versterken: Daniël van Andel en Alexander van Lunteren, die een paar jaar afstand namen van clubschaken, kunnen niet zonder dit koninklijke spel. Je moet vandaag de dag een doel hebben: dat is voor dit sei­zoen behoud in groep 2B. Niet ambitieus genoeg? Accoord, dan gaan we dit jaar voor een plaats­je hoger dan puur lijfbehoud. We gaan onveranderd voor mooie wedstrijden met team­spi­rit, individuele hoogstandjes, onderlinge inspiratie en spelplezier.

De eerste wedstrijd was thuis tegen het derde team van de club uit Soest. Ons eerste bond diezelfde avond de strijd uit aan met het tweede team en won, maar wij hadden zoals ver­wacht een zwaardere dobber. We verloren, al was dat nipter dan ik vooraf vreesde. En zoals altijd: de uitslag had zo maar de andere kant kunnen uitvallen. Zo subtiel is dit edele spel. Het komt op finesses aan. We speelden voor het eerst een teamwedstrijd in Fischer-tempo.

Ik heb van weinig partijen exacte gegevens. Het bleef bij hier een daar een blik, en een enke­ling die mij achteraf informatie gaf. Maarten moest nog voor 9 uur opgeven. Even over half tien werd de partij van Ewout toch remise, nadat zijn aanbod eerst geweigerd was. Ton onver­an­derd aan ons eerste bord verliest vijf minuten later; hij was niet tevreden over zijn eigen spel. Vervolgens weet Ronny de spanning weer wat terug te brengen tot 1½ – 2½ door duide­lijk te winnen. Ik word zelf aan het laatste bord door een jeugdige speler vakkundig van het bord gespeeld. Ik meende eerst nog aardig uit de opening te komen, maar hij weet een wen­ding aan te brengen en speelt dat geduldig en keurig uit. Daniël laat me zien, dat ik al bij de 12e zet stukwinst had kunnen behalen. Daniël zelf wint wel: eens een schaker, altijd een scha­ker. Als vanouds zag ik hem de partij heel tactisch opzetten en zijn tegenstander oprollen: dat be­looft nog wat voor dit seizoen. Vervolgens behaalt Daan remise en staan we met z’n allen de strijd van Paul te volgen bij wie na 2,5 uur spelen het eerste stuk van het bord ging(!). Dat zie ik vaker bij Paul: een heel geduldige opbouw. Maar daarna ontstond er toch voor hem een licht na­deel, binnen de marges van een remise, zegt Paul. In de tijdnoodfase speelde Paul niet helemaal zorgvuldig, maar hij wist deze boeiende partij toch remise te houden. Het was al ruim 11 uur geweest toen de eindstand op het ‘bord’. Ik vind dit een waardige entree na de bijzondere promotie van ons team. In de ‘pik-orde’ binnen de club lager, en in het SGS-verband hoger ingeschaald.

Rijn de Jonge

Moira-Domtoren 5                                        – SSC 1923 (3)                                                   3½ -4½

A.E. Braams (Ton) (1784)                             – M.A. Wijnhof (Marcel) (1841)                0 – 1

R.P.J. van der Heijden (Ronny) (1763)   – M.S. Schenderling (Mark)  (1794)         1 – 0

D. Schönberger (Daan) ( 1655)                  – S.C. Blom (Stefan) (1761)                         ½ – ½

P. van Leeuwenkamp(Paul) (1665)         – S. Florijn (Stefan) (1714)                           ½ – ½

M. Metz (Maarten) (1513)                         – R.J. Prinzen (Rob) (1768)                          0 – 1

D.  Andel (Daniël) (1537)                             – H.M.H. van Lieshout (Henk) (1541)      1 – 0

E.M. Loots (Ewoud) (1485)                         – M. Leegwater (Mark) (1462)                   ½ – ½

 

K.T. de Jonge (Rijn) (1485)                          – R. Groote (Ricardo) (840)                         0 – 1