SGS-bekerteam naar tweede ronde

Fragment uit de partij Erik Janse – Johan de Groot. Zwart heeft net Ld5-c4 gespeeld. Wit slaat nu vernietigend toe. Zie jij hoe? Oplossing

Vrijdag 19 november speelde het SGS-bekerteam zijn eerste wedstrijd, thuis tegen Doorn-Driebergen. Nu kan bij de beker de eerste wedstrijd meteen ook de laatste zijn, want het is een knock-outcompetitie (*). Dat maakt de strijd extra spannend. En spannend werd het, toen Albertus tegen Rik van Drie in zwaar weer kwam. Met de koning op de g-lijn en een open h- en f-lijn was zijn stelling niet meer te houden en stond het zomaar 0-1 voor de gasten. Wouter en Gert Legemaat speelden een degelijke partij, met remise als logische uitslag. De opdracht was nu om aan de twee resterende borden minstens anderhalf punt binnen te slepen, om er in ieder geval een snelschaakbarrage uit te slepen. Erik had tegen Johan de Groot tijdvoordeel en een aanvallende, maar tricky stelling. Daan – spelend tegen Jaap bij de Vaate – leek lange tijd af te stevenen op remise, hoewel hij met zwart wat initiatief had. Erik bleef onverschrokken aanvallen en wist uiteindelijk met een mooie combinatie af te wikkelen naar een gewonnen eindspel. Daan kon in een paardeindspel met pionnen teruggrijpen op een trainingssessie die hij ooit gevolgd had en manoeuvreerde knap naar winst. Eindstand: 2½-1½. Volgende tegenstander: De Rode Loper.

(*) In de KNSB-bekerstrijd zijn we in de eerste ronde uitgeschakeld door en bij de Amsterdam Beserkers. Geen schande, de tegenstanders hadden een ratinggemiddelde van 250 punten meer. Johnny de Kraker won aan bord 4, Daan Schönberger scoorde een plusremise aan bord 1 tegen een 2500-speler, Albertus ten Hertog en Erik Janse verloren hun partij.