7e ronde KNSB: 1e en 2e wisselen stuivertje

(Michel Kerkhof – Edwin Tol) Het beslissende halfje is binnen. Weet jij waarom? Check hier de oplossing.

De KNSB-ronde van 2 maart bracht de teams van Moira-Domtoren weinig goeds. Team twee t/m vier scoorden helaas slechts , 3½ en 1 bordpunt(en). Alleen het eerste wist te zegevieren, wellicht omdat we eenzaam en alleen als enige een thuiswedstrijd speelden in het Rode Kruisgebouw (goed te doen overigens, met uitzicht op de bloeiende boom in de binnentuin en een zonnetje dat de ruimte helder verlichtte zonder schakers te verblinden), of kwam het door de lentevitamientjesenergie? Makkelijk ging het niet tegen Paul Keres 4. Klaas zette ons op voorsprong, maar Kees en Daan verloren en Tjerk stond enige tijd best bedenkelijk. Gelukkig kon hij in de tijdnoodfase zijn stelling neutraliseren. Toen Tjerk door onbalans in de zwarte stelling een belangrijke pion mocht arresteren, kwam zijn tegenstander er bij wegtikkende secondes niet meer uit en schreven we een heel punt bij. Remises van Albertus en Bart-Jan en een overwinning van Erik brachten vervolgens het eerste matchpunt binnen.

In deze stelling speelde zwart 56. … h5, noodzakelijk om het witte pionnenblokje te splijten en de koning een meer offensief verdedigende rol te geven.

Aan Edwin de mooie taak om daar een halfje aan toe te voegen, of misschien moet ik schrijven toe te zwoegen, want hij werd nog minstens anderhalf uur lang op de pijnbank gelegd door opponent Michel Kerkhof in een eindspel van T+L (ongelijk) met 2 tegen 1 pionnen aan een zijde + voor beiden een geblokkeerde vrijpion aan de andere zijde. Edwin bleef keepen, en bereikte na bijna 90 zetten (het was inmiddels tegen half zeven) de remisestelling in het bovenste diagram, waarmee ook het tweede matchpunt binnen was. Zodoende wisselen het 1e en 2e van positie in KNSB-klasse 4E, met voor beide teams nog een zwaar programma in de laatste twee ronden. Het 3e en 4e spelen de volgende ronde op 23 maart al hun slotwedstrijd.