Daan herovert rapidtitel

IMG_0139

Dit seizoen neemt Daan de rapidtitel weer over van Bram

Het Open Rapidkampioenschap van Utrecht 2017-2018 zit er weer op. Deze editie is gewonnen door Daan Schönberger!!! Daan had bij het ingaan van de laatste drie ronden een grote voorsprong en hield deze ook vast. In totaal scoorde hij 13,5 uit 15 en verloor alleen van Tom Rose. Twee en vier jaar geleden schreef Daan het toernooi ook op zijn naam, met resp. 12 en 10,5 punten. Vorig seizoen was Bram Beijer de winnaar. Na een eindsprint van 3 uit 3 steeg Tom op de slotavond naar de derde plaats, die hij deelde met Albertus ten Hertog en Erik Janse. De tweede plek was voor Tjerk Hacquebord. Tjerk verloor weliswaar in de eerste ronde van Tom, maar omdat Tom vervolgens ook Albertus versloeg, was twee puntjes erbij voldoende voor het zilver. De ratingprijzen gingen naar Erwin de Klein en Bram Beijer. Beste jeugdspeler was Ali Rheza Ahmadi, Willem Grünbauer uit Woudenberg was de beste gastspeler. De avondprijzen gingen naar Jamal Yuonis (100%) en Bram van Reemst (0%).

De prijs voor de beste niet-deelnemer ging naar Henk van Lingen. Henk moest op de slotavond bij Moira-Domtoren een bondswedstrijd spelen en kon daardoor niet meespelen. Door het drukke wedstrijdprogramma helaas niet voorkomen, maar een piepklein goedmakertje was op zijn plaats, ook al omdat vrijdag de 13e genadeloos toesloeg in Henks partij (waardoor de thuisnederlaag van ons 4e tegen de Rode Loper voor ons ietsje draaglijker werd).

Het rapidtoernooi op de vrijdagavond komt zeker terug het volgend seizoen. Het is een leuke afwisseling met de interne competitie en er komen altijd nieuwe schakers op af. Heb jij ideeën over wat er beter of anders zou kunnen? Laat het ons weten! Tips zijn altijd welkom op het adres wedstr[@]moira-domtoren.nl

Het toernooi wordt gespeeld over vijf avonden, met telkens drie rondes per avond. Het speeltempo bedraagt 20 minuten p.p.p.p.

Overzicht speeldata 7e Open Rapidkampioenschap van Utrecht:

 • 10 november
 • 1 december
 • 9 februari
 • 2 maart
 • 13 april

Speelschema:

 • 20:00 eerste ronde
 • 21:00 tweede ronde
 • 22:00 derde ronde

Speeltempo: 20 minuten p.p.p.p.

Bijzonderheden:

 • GRATIS deelname
 • In totaal zijn 6 byes mogelijk (behalve op de laatste avond). Later instappen of eerder uitstappen op een avond is dus mogelijk!
 • Indeling volgens het Zwitsers systeem.

Prijzen: 1e € 50, 2e € 30, 3e € 20; verder diverse avondprijzen en ratingprijzen in natura.

Aanmelden: op elke speelavond tot 19:45 uur in de zaal, of van tevoren per e-mail via wedstr@moira-domtoren.nl of sms naar 06-19575054 o.v.v. je speelsterkte.

De aankondiging van dit evenement vind je hier.

Vijfde speelavond (13 april)
Het belooft hoe dan ook een spannende eindstrijd te worden. Let op: er worden géén gratis byes meer uitgedeeld, dus extra reden om alle drie de rondes mee te spelen. Na afloop van de laatste ronde vindt de prijsuitreiking plaats. Behalve voor de winnaars in het eindklassement is er ook wederom een prijs te winnen voor de beste nieuwe deelnemer(s) en voor de avondwinnaar(s). Nieuwe deelnemers blijven dus van harte welkom: clubschakers en jeugdschakers, maar ook thuisschakers en internetschakers

Vierde speelavond (2 maart)
Op de vier speelavond stelde Daan Schönberger zijn rapidtitel alvast (bijna) veilig. Ondanks een nederlaag tegen Tom Rose (die daarmee de rözendoderprijs verdiende), vergrootte Daan zijn voorsprong met een half punt, vooral omdat Erik Janse het onderspit dolf tegen Albertus ten Hertog (avondwinnaar met 3 uit 3) en Elmer van Veenendaal. Andere prijswinnaars waren Ger Hageman (beste nieuwe deelnemer), Ali Reza Ahmadi (beste jeugdspeler) en Dies de Dreu (pechprijs).

Derde speelavond (9 februari)
Op de derde speelavond deed Daan Schönberger goede zaken, met in de eerste ronde een benauwde ontsnapping tegen Albertus ten Hertog, daarna twee overtuigende overwinningen op Kees Verweij en Kees Pafort. Daan gaat nu aan kop met 8,5 punten, naaste concurrent Erik Janse heeft 7 punten, het peloton volgt op nog 1 puntje afstand.

De prijzen voor de beste nieuwe deelnemers gingen ditmaal naar Erwin de Kleijn en OZU-voorzitter Ed van Eeden. Volgende ronde: 2 maart. Dan kunnen ook de spelers van het tweede team weer meedoen, die ditmaal voorrang moesten geven aan een teamwedstrijd tegen Houten (en nog wonnen ook!). Ook dan is iedereen weer van harte welkom: clubschakers en jeugdschakers, maar ook thuisschakers en internetschakers. Behalve voor de avondwinnaars is er ook wederom een prijs te winnen voor de beste nieuwe deelnemer. Nieuwe deelnemers starten met 3 punten.

Tweede speelavond (1 december)
Op de tweede speelavond scoorde Daan Schönberger 3 uit 3 en versloeg ook Erik Janse, tot dan toe nog in het bezit van de volle 100%. Daan leidt nu met 5,5 uit 6, daarna volgen Erik (5 punten) en Bram Beijer en Dies de Dreu (4,5). Kijk hier voor de bijgewerkte stand. In de prijzen vielen deze avond verder Albertus ten Hertog (100% avondscore), Elmer van Veenendaal en Henk van Lingen (beste gastspelers). De prijs voor de deelnemer met de meeste RAPID-letters in zijn voornaam ging ex aequo naar Daniël Andel en Casper van Hussen (beiden 3 uit 5).