Rijk jeugdkampioen

AFBLIJVEN slide2-1000x288-MET LOGO

Na een zinderende strijd is Rijk vrijdag jeugdclubkampioen geworden. Er was een barrage tegen Joris nodig om een beslissing te forceren. Daarin stond het 1-1 en was dus een derde partij nodig. In die laatste snelschaakpartij deed Joris een onreglementaire zet die hem noodlottig werd

In hun onderlinge partij hadden Rijk en Joris er remise van gemaakt; de overige twee partijen in de beslissende vierkamp wonnen beide spelers (van Lena en Daniël). Daardoor stonden de finalisten precies gelijk, zelfs op SB-punten. Er moest dus op een andere manier een beslissing vallen: dat werd de snelschaakbarrage.

Zo’n barrage is leuk voor het neutrale publiek, maar zenuwslopend voor de spelers, zeker nadat ze er al een vierkamp op hebben zitten. Aan spanning in elk geval geen gebrek. De eerste partij ging lang gelijk op, maar in het eindspel profiteerde Joris uitstekend toen Rijk – inmiddels al in mindere stelling – een paar steken liet vallen. De tweede partij was een beetje wisselvallig (Rijk gaf in het middenspel een aantal pionnen weg, kwam daarna op de 7e rij en won daar weer pionnen terug) en werd uiteindelijk gewonnen door Rijk. In de slotpartij had Rijk met zwart de betere kansen toen plotseling de beslissende zet werd gespeeld.