De Koekoek landskampioen

Koekoek 2013

Het winnende team
Foto J.P. Kranenburg

Net als vorig jaar waren de Utrechtse scholen goed vertegenwoordigd op het toernooi om het Nederlands kampioen schoolschaken. En veel van die Utrechtse schoolteams bestonden voor een belangrijk deel uit (ex-)spelers van onze club.

Vorige week vonden de halve finales plaats. De achttien beste schoolteams van Nederland, die een plaatselijke, twee regionale en een landelijke ronde zonder kleerscheuren waren doorgekomen, streden om zes plaatsen in de finaleronde. Van die achttien kwamen er drie uit Utrecht: De Spits (met Thijs, Frits, Ilion en Tijn), OBS Tuindorp (met Joris, Wouter en Coen) en OBS De Koekoek (met Casper, Jochem en Jeroen).

De Spits en Tuindorp slaagden er niet in de finale te bereiken; De Koekoek wel. Op de finaledag zelf was het team van De Koekoek oppermachtig. Zonder een matchpunt te morsen prolongeerde de school de landstitel.

Wat is het geheim van De Koekoek, wordt vaak gevraagd. Eigenlijk zijn er twee geheimen. Eén: sterke schakers. En twee: elke leerling van De Koekoek krijgt in groep 4 schaakles. Voor de enthousiastelingen is er bovendien elke vrijdag een schoolschaakclub, geleid door onze Albertus. Om de directeur van de school te citeren: ‘Het schaken maakt De Koekoek trots.’