Aftrap voor Moira-Domtoren 3 in de KNSB

Utrecht Schaakclub(verslag van Max Valkenburg en Gerard de Graaf) Het seizoen voor Moira-Domtoren 3 startte op zaterdag 7 oktober in het mooie Utrecht, weliswaar niet thuis maar uit bij Paul Keres. Vorig seizoen was het team Moira-Domtoren 3 opgericht en eindigde met een mooie 5de plek, ondanks dat er nog een kansje was in de laatste ronde om het kampioenschap binnen te hengelen. Je ziet maar weer hoe dicht het bij elkaar kan zitten in de 5de klasse KNSB. Er werden 8 matchpunten en 28,5 bordpunten gescoord over 7 wedstrijden. We zullen gaan zien of we het resultaat van vorig jaar kunnen gaan evenaren of zelfs verbeteren in een nieuwe poule met veel andere teams en helaas met een enkele wijziging in ons eigen team. Een oude bekende van vorig jaar is OZU 2, waar we in de openingsronde van verloren met 5,5-2,5. Dat team zullen we in de derde ronde pas weer tegen komen.

Paul Keres is recent verhuisd naar een nieuw mooi gebouw. Eerlijk gezegd, zag alles er zeer goed geregeld uit, service was goed en duidelijk waar wie moest spelen en dat met 6 thuis spelende teams. Erg knap! PK 7 was de tegenstander van MDT 3 in deze openingsronde. Maar vorig jaar waren er maar 5 Paul Keres teams in de KNSB, daar zijn er dit jaar 2 bijgekomen. Een heel aantal uit PK 7 speelde vorig jaar in Paul Keres 5 in de 4de klasse, waar ze zich goed hebben gehandhaafd. Met een bak ervaring en op papier aanzienlijk sterker met gemiddeld 80 rating punten meer per bord, zou deze wedstrijd nog wel eens een zware dobber kunnen worden voor ons MDT 3.

Naarmate het eerste uur verstreek, leek dat niet het geval. Joris Stok, die vaak meer zetten speelt dan minuten van zijn klok gebruikt, kwam na een aantal aanvallende zetten erg snel in een comfortabele stelling. Even later kwam daar onvermijdelijk een torenoffer op het bord, dat gretig door zijn tegenstander John van Rooij werd aangenomen, maar niet zonder enige consequentie namelijk, mat in twee! Dat betekent dat het eerste punt kon worden opgeschreven en dat Joris het eerste punt voor MDT 3 scoorde.

Daarna waren Nishaaz Haque en Ti de Jong elkaar al snel naar de keel gevlogen met een zeer chaotische Traxlertegengambiet. Wat waren er een aantal van beide teams die erg blij waren niet achter hun bord te zitten. Nishaaz leek eventjes in de problemen te komen, maar hield zijn hoofd lang koel en behield materiaalvoordeel. Daarna wist Nishaaz met een sterke penning nog een stuk van Ti de Jong te ontfutselen, waarna zij genoodzaakt was snel de handdoek in de ring te gooien. Het tweede punt was binnen, wat MDT 3 een vliegende start opleverde.

Maar zoals verwacht waren PK 7 geen koekenbakkers, want zeer snel na twee overwinningen voor Moira, sloeg PK 7 zelf terug met twee overwinningen op bord 2 en 4. De teamcaptain van PK 7 liet het als eerste zien tegen Ralf Sterk. In een stelling dat leek op een soort van Grünfeld-indisch kwamen de stukken van Ritsaert Pel erg dichtbij Ralf, die met verdedigende zetten de infiltratie van de stukken van Ritsaert niet kon tegenhouden. Vervolgens wist Ton van Garderen in een Giuoco Piano lichtelijk voordeel te pakken tegen Rien Veerman, maar ondanks de taaie verdediging van Rien, werd hij uiteindelijk onder de voet gelopen door de pionnen storm van Ton. En toen stond het ineens 2-2.

Gerard de Graaf mocht het opnemen tegen zijn naamgenoot Gerard Halve. Het Hollands kwam op het bord, net als de avond ervoor in het Rode Kruisgebouw. De dames werden relatief snel geruild en toen beiden geen voordeel konden behalen, werd remise overeen gekomen. 2,5-2,5 was de tussenstand.

Mark de Graaf was daarna aan de beurt tegen Peter van den Belt in een zijvariant van de Franse opening, waar Mark zijn stukken goed had gepositioneerd in het middenspel, sloeg Peter met zijn loper de toren van Mark van het bord. Als door de bliksem getroffen moest Mark snel een plan bedenken weliswaar met het loperpaar en een pion die op de deur aan het kloppen was bij Peter. Uiteindelijk sloeg de aanval van Mark net niet door en bleek de extra toren van Peter beslissend, waardoor het 3,5-2,5 in het voordeel van het thuisteam was.

Er waren nog twee partijen bezig. Erwin de Kleijn en Tijl Fokkinga hadden een fijne stelling en een zeer ruim tijdsvoordeel. Tijl speelde een rustige partij, met veel kleine verbeter zetten, die steeds meer ruimte bij Jelle Vellema probeerde eraf te snoepen. Het was nog een zeer gelijke stelling toen de klok van Jelle bijna op 0 begon te staan. Tijl luidde zijn aanval in met h4, die zet wordt door menige op de club bij Moira genoemd als de Grootmeester zet. Met weinig seconden op de klok kon Jelle niet de juiste verdediging vinden, waardoor Tijl met een dame offer, die niet aangenomen kon worden door een penning, dwars door de verdediging heen sloeg. Opgave was het enige antwoord en de tussenstand werd 3,5-3,5.

Erwin de Kleijn mocht het op bord 1 opnemen tegen een oude bekende van hem namelijk, Peter Spannring. Een spannende Siciliaanse opening kwam op het bord, die zeer complex werd toen Erwin zonder enige aarzeling zijn toren offerde en enkele zetten later al het materiaal terug won met rente, een extra pion. Peter in tijdnood wist met een aantal a-tempo zetten zijn stukken op goede velden te plaatsen en Erwin naar achter te drukken. In tijdnood werd remise aangeboden en overeengekomen, waardoor de einduitslag 4-4 werd.

Beide teams vonden dat er wellicht ietsjes meer in had kunnen zitten, maar in the end hebben PK7 en MDT 3 eerlijk de punten verdeeld en staan ze beide op 1 matchpunt en 4 bordpunten. Een mooi resultaat voor een openingsronde tegen een op papier sterkere tegenstander. Hopelijk zijn onze jeugdtalenten van MDT 3 een beetje ingeschaakt, want de volgende wedstrijd is alweer op 4 november tegen Oud Zuylen Utrecht 3, die 150 ratingpunten gemiddeld meer hebben. Maar zoals een wijs man ooit eens zei bij Moira: “Je speelt niet tegen een rating, maar tegen een mens!”