1e KNSB-team Moira-Domtoren kampioen!

Wordt Nederland te klein voor de Utrechtse schaakkampioenen? Feit is dat het slotetentje plaatsvond in “Europa”.

Een bekende uitspraak van schaakmeester Yochanan Afek is “[als je gewonnen staat in een partij] don’t celebrate … [, maar haal gewoon het punt binnen]”, om de simpele reden dat je dan minder geconcentreerd gaat schaken en de kans veel groter is dat je blundert. Een feestje vieren kan altijd nog. Iets soortgelijks geldt voor het noemen van het woord “kampioenschap”. In een ver verleden hebben we ons hier wel eens aan bezondigd, en prompt ging het toch nog mis. Precies om deze reden hebben we dit seizoen niet hoog van de Domtoren geblazen. Daar was ook weinig aanleiding voor, na de vroege nederlaag tegen BSG en vlak voor de winterstop een gelijkspel tegen Magnus Leidsche Rijn. Lange tijd stond het tweede team van Moira-Domtoren (ingedeeld in dezelfde poule) boven ons en zelfs bovenaan.

Het originele wedstrijdformulier van de kampioenswedstrijd is te koop voor heel veel geld. Dit artefact hangt binnenkort waarschijnlijk in een Utrechts museum. Werk je in een museum, neem dan even contact met ons op.

Maar de teams in klasse 4E waren zeer aan elkaar gewaagd. Waar één misstap kampioensdromen al in de kiem kan smoren, bleef de concurrentie dit seizoen maar puntjes morsen. Ter illustratie: van de 36 wedstrijden eindigden er 10 in een gelijkspel! In de tweede seizoenshelft kon het eerste daarom uitlopen. Na een cruciale winst tegen Paul Keres 4 kregen we langzamerhand zicht op de eindzege. Hoewel deze nog niet vaststond: in de slotronde moesten we minstens 3½ bordpunt scoren om concurrent Magnus in alle scenario’s voor te blijven. Met die missie gingen we aan de slag tegen Zuid-Oost United. Na afloop bleek dat we ons zelfs een offday hadden kunnen veroorloven (Magnus bleef op 4-4 steken tegen Almere 2), maar met zes remises en twee overwinningen werd het een mooie 5-3. Het kampioenschap is binnen en Moira-Domtoren 1 promoveert naar de derde klasse!

Het tweede verloor zijn laatste wedstrijd tegen Paul Keres 4, maar heeft het met 8 matchpunten uitstekend gedaan als debutant in de 4e klasse. Volgend seizoen hebben wij speelgerechtigde teams voor KNSB-klasse 3 t/m 6, een mooiere verdeling kun je niet verzinnen.