Sfeer en omgangsvormen
Bij Moira-Domtoren staat een prettige sfeer hoog in het vaandel. Schakers van allerlei niveau, leeftijd, achtergrond en persoonlijkheid delen hier hun interesse voor de schaaksport. We combineren zo goed mogelijk schaken en gezelligheid. De leden hebben verschillende manieren van doen, maar dat gaat in het algemeen prima samen.
De leden hebben respect voor elkaar en hun onderlinge verschillen. Neerbuigende opmerkingen en discriminatie horen bij ons niet thuis. Dat geldt ook voor grensoverschrijdend gedrag en (seksuele) intimidatie. Zie ook de gedragsregels verderop, die zijn overgenomen van NOC*NSF.
Jeugdschaak
De jeugdlessen worden gegeven in kleine groepjes, elk onder begeleiding van een of meer lesgevers. De jeugdbegeleiders hebben regelmatig onderling overleg over het functioneren en de begeleiding van de jeugdleden. Hierdoor kunnen ze in elkaars groepjes invallen.Deze samenwerking bevordert ook de sociale veiligheid.
In de meeste zalen van het clubgebouw zijn naast elkaar verschillende groepjes bezig. Dit betekent ook dat er vrijwel altijd meerdere begeleiders tegelijk in één zaal aanwezig zijn: het ‘vierogenprincipe’.
Leden en bezoekers
Op deze pagina is sprake van ‘leden’ of ‘schakers’, maar natuurlijk gelden dezelfde omgangsregels ook voor en ten aanzien van andere bezoekers van onze schaakclub, zoals:
* gastspelers
* deelnemers aan wedstrijden namens andere clubs
* barvrijwilligers
* ouders die in of bij het clubgebouw wachten op hun kind tot het jeugdschaak afgelopen is.
Wij verwachten van iedereen dat zij andere aanwezigen respectvol behandelen.
Wat te doen bij vervelende voorvallen?
Het kan voorkomen dat bepaalde schakers elkaar niet liggen of onenigheid krijgen. En ook schakers kunnen zich misdragen. Als er iets gebeurt waarbij je je onprettig voelt, kun je contact opnemen met een bestuurslid om dit te bespreken. Dit kan op de clubavond zelf of daarbuiten. Als je wilt, kun je dan samen naar een oplossing zoeken.
Daarnaast of in plaats daarvan kun je altijd naar een vertrouwenspersoon gaan:
- De vertrouwenscontactpersoon van de KNSB heet André Nieuwlaat en maakt deel uit van het Meldpunt Veilige en Integere Schaaksport. Hij is te bereiken via meldpunt@schaakbond.nl of 06–13894755.
- De jeugdafdeling van Moira-Domtoren heeft ook een eigen vertrouwenspersoon: Marieke van der Kruis. Zij is moeder van twee jeugdleden. Je kunt bij haar terecht als er een jeugdbegeleider, jeugdspeler of ouder betrokken is bij het voorval.
Verder is er het Centrum Veilige Sport.
Klachtafhandeling
Wat er gebeurt als iemand bij een bestuurslid komt met een klacht, hangt af van het type klacht en de voorkeuren van de klager. In sommige gevallen zal het gesprek de lucht al klaren. Het kan voorkomen dat een bestuurslid degene over wie de klacht gaat, aanspreekt op ongewenst gedrag of dat klager en bestuurslid samen een bemiddelingsgesprek zullen voeren met deze persoon.
In ernstige gevallen kan er meer nodig zijn. Dit geldt met name wanneer de klager denkt dat er sprake is van seksuele intimidatie of ernstig grensoverschrijdend gedrag, waaronder met name overtreding van de gedragsregels in de bijlage. Of ook als een bestuurslid uit het gesprek opmaakt dat dit mogelijk het geval is. In die gevallen volgen we de aanwijzingen van het centrum Veilige Sport.
Het bestuurslid zal dan in elk geval contact opnemen met het meldpunt van de KNSB. In sommige gevallen zal onderzoek nodig zijn naar wat er precies gebeurd is, met inachtneming van de rechten van alle betrokkenen.
Het bestuurslid bij wie de melding of klacht binnenkomt, zal de kwestie ook bespreken met andere bestuursleden (al dan niet in een bestuursvergadering, naar gelang de omstandigheden) om de vervolgstappen te bepalen. Echter: indien een klacht gaat óver een bestuurslid, zal deze persoon niet betrokken worden bij het bestuurlijke overleg over de kwestie.
Gedragsregels
De sportbonden in Nederland nemen seksuele intimidatie serieus. Daarom zijn er ook landelijke gedragsregels voor de georganiseerde sport in Nederland. Het NOC*NSF heeft ze vastgesteld in 2011. De gedragsregels gelden voor alle sportorganisaties die zijn aangesloten bij deze sportkoepel en fungeren als toetssteen.
De regels richten zich vooral op het voorkomen van seksuele intimidatie bij contacten waarbij ongelijke verhoudingen kunnen optreden, dus vooral als er trainers of andere clubfunctionarissen betrokken zijn. In ons geval dus in de eerste plaats op ongewenst gedrag van jeugdbegeleiders in hun contact met jeugdschakers. In veel gevallen zijn de regels ook wel toe te passen op andere contacten tussen sporters onderling.
Hieronder de elf gedragsregels. De bewoording is iets aangepast, met name is het woord ‘sporter’ vervangen door ‘(jeugd)schaker’.
- De jeugdbegeleider moet zorgen voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de jeugdschaker zich veilig voelt.
- De jeugdbegeleider onthoudt zich ervan de jeugdschaker te bejegenen op een wijze die de jeugdschaker in diens waardigheid aantast, of verder in het privéleven van de jeugdschaker door te dringen dan nodig is voor het gezamenlijk gestelde doel.
- De jeugdbegeleider onthoudt zich van elke vorm van (machts)misbruik of seksuele intimidatie tegenover de jeugdschaker.
- Seksuele handelingen en seksuele relaties tussen de jeugdbegeleider en een jeugdschaker tot zestien jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik.
- De jeugdbegeleider mag de jeugdschaker niet op een zodanige wijze aanraken dat de jeugdschaker en/of de jeugdbegeleider deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard zal ervaren.
- De jeugdbegeleider onthoudt zich van seksueel getinte verbale intimiteiten.
- De jeugdbegeleider zal tijdens wedstrijden en reizen gereserveerd en met respect omgaan met de jeugdschaker en met de ruimte waarin de jeugdschaker zich bevindt.
- De jeugdbegeleider heeft de plicht de jeugdschaker te beschermen tegen (machts)misbruik en schade als gevolg van seksuele intimidatie. Daar waar bekend of geregeld is wie de belangen van de (jeugdige) schaker behartigt, is de jeugdbegeleider verplicht met deze personen of instanties samen te werken, opdat zij hun werk goed kunnen uitoefenen.
- De jeugdbegeleider zal de jeugdschaker geen (im)materiële vergoedingen geven met de kennelijke bedoeling tegenprestaties te vragen. Ook de jeugdbegeleider aanvaardt geen financiële beloning of geschenken van de jeugdschaker die in onevenredige verhouding tot de gebruikelijke dan wel afgesproken honorering staan.
- De jeugdbegeleider zal er actief op toezien dat deze regels worden nageleefd door iedereen die bij de jeugdschaker is betrokken. Indien hij gedrag signaleert dat niet in overeenstemming is met deze regels zal hij de betreffende persoon daarop aanspreken.
- In die gevallen waarin de gedragsregels niet (direct) voorzien, is het de verantwoordelijkheid van de jeugdbegeleider in de geest hiervan te handelen.